Syre Göteborg Nummer 93 fredag, 27 april 2018
Energi

Dags för kakkalas

Fyller du år snart? Eller känner du någon som fyller år? Eller är du bara sugen på fika? Anledningen till kalas är egentligen ovidkommande, så länge det finns tillfälle att äta kakor. Syre bjuder på cupcakerecept med jordnötsfrosting och en härligt krämig morotskaka med cream cheeseglasyr.

Chokladcupcake

Muffins:

• 3 dl vetemjöl

• 2 dl strösocker

• 1 dl kakao

• 1 tsk bikarbonat

• 1 nypa salt

• 2 ½ dl vatten

• 1 dl olja

• 1 tsk vinäger

Värm ugnen till 175°. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar eller använd en vanlig plåt. Risken är dock att muffinsarna blir plattare utan muffinsform. Blanda mjöl, socker, kakao, bikarbonat och salt i en bunke. Rör samman. Häll ner vatten, olja och vinäger.

Rör ihop smeten till den är helt jämn. Fyll muffinsformarna till max ¾. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Känn med en sticka och ta ut muffinsarna när stickan är torr. Låt svalna.

Frosting:

• 1 dl slätt jordnötssmör

• 50 g mjölkfritt margarin

• 2 dl florsocker

• 3 msk mjölkfri vispgrädde

• några rutor mörk choklad

Vispa rumstempererat jordnötssmör med margarinet och florsockret med en elvisp tills frostingen är luftig. Margarinet behöver vara lite mjukt, men inte helt rumstempererat. Tillsätt en msk grädde i taget och vispa frostingen mellan varje matsked.

Spritsa ut frostingen med en sprits på kalla muffins. Dekorera med riven choklad.

Att baka veganskt och ekologiskt är inga problem. Morotskakan har vi bakat med Krav-märkta morötter.

Morotskaka med cream cheeseglasyr

Kaka:

• 2 dl mjölkfri grädde

• 4 dl socker

• 1 olja

• 5 dl rivna morötter

• 4 dl vetemjöl

• 1 tsk salt

• 2 tsk bakpulver

• 2 tsk vaniljsocker

• 2 tsk kanel

Vispa samman grädden med sockret. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om. Spara en dl av morötterna. Grädda i en stor springform i 175° i 50–60 minuter. Känn med en sticka och ta ut kakan när stickan är torr. Låt svalna.

Bred ut glasyren på kakan och dekorera med riven morot. Det går också bra att toppa med kokosflingor eller en favoritfrukt.

Glasyr:

• 100 g mjölkfri cream cheese, till exempel Tofutti

• 60 g mjölkfritt margarin

• 4 dl florsocker

• 1 tsk vaniljsocker


Nummer 93 fre 27/4-18

Fler nummer

Innehåll

Nummer 93

fre 27/4-18 Fler nummer