Radar

Universitetsrektorer dömer ut flygargument

I en gemensam debattartikel i DN kritiserar bland andra rektorerna för teknikuniversiteten Chalmers och KTH flera av de vanligt förekommande argumenten för att flygtrafiken kan tillåtas öka om vi ska nå klimatmålen. De dömer ut förhoppningar om att förlita sig på en omställning till ny teknik såsom biobränsle.

”Inhemsk produktion av biodrivmedel räcker nätt och jämnt till vad vägsektorn behöver 2030. Räknar man även in biodrivmedel för flyg, sjöfart och arbetsmaskiner skulle det krävas mer än dubbelt så mycket biobränslen.

Dessutom har få länder så goda förutsättningar att producera biobränslen som Sverige, vilket innebär att en del av den svenska produktionen rimligen skulle exporteras” skriver de och konstaterar att flygets omfattning måste kunna debatteras utan att man för den delen påstår att flyget helt ska stoppas.

”Vi som universitet tar ställning för en hållbar framtid utifrån fakta baserade på vetenskaplig grund, bortom särintressen” skriver Sigbritt Karlsson, rektor för KTH och Stefan Bengtsson, rektor för Chalmers.