Syre Göteborg Nummer 91 fredag, 20 april 2018
Energi

På gång i Göteborg

Lördag 21 april

Återbruk

Megaloppis Biskopsgården

I morgon, lördag, är det dags för andra upplagan av Megaloppis Biskopsgården. Då finns chansen att göra ett riktigt loppisfynd eller bara fika på Café 67, Vårvindens eget kafé. Precis som förra gången är Megaloppis Biskopsgården öppen för alla som har begagnade saker som de vill sälja.

Tid: 11.00–16.00, 21 april

Plats: Vårvindens fritidsgård

Kostnad: Gratis.

I morgon, lördag, är det dags för Megaloppis Biskopsgården för andra gången. Det blir ett tillfälle att sälja, fynda och fika i Vårvindens fritidsgård.
Foto: Jurek Holzer//TT

Konst

Fyra konstnärer i akvarell, akryl och marmor

Lars Hansson Lahn skapar främst akvareller och då gärna från de miljöer där han vistats och fotograferat. Ylva Junfelt målar färgstarka stadsmotiv. Kerstin Gadd målar fritt ur fantasin och helst i akvarell. Suzanne Raneke hugger, slipar och hackar fram sina figurer i marmor. Pågår till 24 maj.

Tid: 13.00–15.00, 21 april

Plats: Kulturhuset Kåken

Kostnad: Gratis.

Film

Premiär: ”Dominion”

Den omtalade dokumentären om djurindustrin, som kallats för en ny Earthlings, ska för första gången visas i Sverige av Djurrättsalliansen Göteborg. I reklamens värld visas djuren som glada och fria, med naturliga liv på gröna ängar. Men bakom fasaden döljs en grym verklighet.

Tid: 16.30–19.00, 21 april

Plats: Frilagret

Kostnad: Gratis.

I morgon, lördag, arrangerar Djurrättsalliansen Sverigepremiären av den uppmärksammade dokumentärfilmen Dominion på Frilagret.
Foto: Djurrättsalliansen

Musik

Noelia Moncada och Daniel Turano

Musikprofilen från Göteborg Daniel Turano är en av världens ledande pianistsolister inom tangon. Noelia Moncada är en av Buenos Aires främsta tangosångerskor. Nu är de tillsammans på en exklusiv miniturné i Sverige. Tangon handlar om förtärande melankoli och smärta, men också ljus och glädje.

Tid: 18.00, 21 april

Plats: Nefertiti

Kostnad: 200 kronor.

Den argentiska tangosångerskan Noelia Moncada besöker Nefertiti i morgon, lördag, tillsammans med tangopianisten Daniel Turano.
Foto: Wikipedia commons

Söndag 22 april

Workshop

Workshop med Wendy Francis i antirasistisk praktik

Det är enkelt att kalla sig själv antirasist, men vad innebär det i praktiken? Hur kan konstnärer arbeta antirasistiskt? Folkmusiker mot rasism Gbg bjuder in till workshop med den erfarna föreläsaren, statsvetaren och poeten Wendy Francis som bland annat är känd från podden Arga flickor.

Tid: 14.00–17.00, 22 april

Plats: Högskolan för scen och musik

Kostnad: Gratis.

Måndag 23 april

Debatt

Jämställdhet och mänskliga rättigheter

Riksdagshörnan anordnar debatter kring aktuella teman. Till hösten är det val. Vad tycker de olika riksdagspartierna i frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter? I panelen finns bland andra Lisbeth Sundén Andersson (M), Rossana Dinamarca (V) och Anna Sibinska (MP).

Tid: 18.00–19.30, 23 april

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Rossana Dinamarca (V) är en av sju politiker som debatterar jämställdhet och mänskliga rättigheter på Stadsbiblioteket på måndag, 23 april.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Teater

Rödluvan – upprättelsen

Vem är egentligen Rödluvan? Krafsar vi under ytan på berättelsens barnsagodräkt, hittar vi ett drama om sexualitet, lust, övergrepp, skuld och skam. Och lyssnar vi riktigt noga är det som om vi kan höra ett svagt sorl av tusentals kvinnoröster genom generationer. Efteråt blir det samtal om #metoo.

Tid: 19.00–20.00, 23 april

Plats: Stora teatern

Kostnad: 150 kronor.

Tisdag 24 april till fredag 27 april

Musik

Värp först och kackla sen

Estradören Mattias Enn kommer tillbaka efter ett flertal succéer med ett rykande färskt program. Han sjunger och berättar om Birgit Nilsson. Det blir en resa i musik, minnen och humor om en av världens främsta operasångerskor. Föreställningen är en lunchteater med mat inkluderad i priset.

Tid: 12.00–13.00, 24–27 april

Plats: Stadsteatern

Kostnad: 230 kronor.

Tisdag 24 april

Föredrag

Filterbubblor – finns de?

Det sägs att vi dras till nyheter som bara bekräftar vår egen världsbild. Och att vi kanske väljer att tro på vissa nyheter just för att de bekräftar vår bild av världen. Är det så? Och hur påverkar det i så fall oss, våra val och samhället i stort? Peter Dahlgren, GU, berättar om sin forskning om mediepåverkan.

Tid: 19.00–20.00, 24 april

Plats: Högsbo bibliotek

Kostnad: Gratis.

Onsdag 25 april

Föredrag

Klimatflyktingar – migrationsmönster och klimatförändringar

Ekocentrums onsdagsföreläsning tar denna gång upp kopplingen mellan framtidens migrationsmönster och klimatförändringar som är starkare än många tror. Redan år 2050 beräknas klimatdriven migration leda till fler än 200 miljoner så kallade klimatflyktingar.

Tid: 18.00–19.30, 25 april

Plats: Ekocentrum

Kostnad: Gratis.

Torsdag 26 april

Samtal

Vart är man på väg?

I svallvågorna efter #metoo har olika frågeställningar kring mäns skuld och ansvar kring sexuella trakasserier aktualiserats. En viktig fråga i dagens samhällsdebatt är hur vi kan bredda samtalet kring män och manlighet. Samtal med bland andra Emma Leijnse, Luis Lineo, Ann Ighe och Miki Dedijer.

Tid: 18.00–20.30, 26 april

Plats: Blå stället

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Black body politics

Temi Odumosu är konsthistoriker och forskare vid Malmö universitet. Hennes forskning rör sig bland annat kring de visuella och politiska aspekterna av slaveri och kolonialism, och nyligen kom boken Africans in English caricature 1769–1819: Black jokes, white humour. Föredrag på engelska.

Tid: 18.00–19.30, 26 april

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Torsdag 26 april

Föredrag

Miljö och mat

Att matproduktion och -konsumtion påverkar miljön står nog klart för de flesta, men hur? Och vad kan vi göra åt det? RISEs miljöexpert Katarina Nilsson reder ut begreppen om miljöpåverkan av mat och hur vi kan göra smartare val till tallriken, från både ett globalt och ett lokalt perspektiv.

Tid: 18.30-20.00, 26 april

Plats: Kulturhuset Kåken

Kostnad: Gratis.

Torsdagen 26 april diskuteras mat och miljö på Kåken. Bland annat besvaras frågan om hur vi kan göra smartare val på tallriken.
Foto: Matthew Mead/AP/TT

Fredag 27 april

Konst

Vernissage: Bad timing

Göteborgs konsthall presenterar traditionsenligt årets avgångsutställning med studenter från Masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand. I år ställer 13 studenter ut sina verk på Göteborgs konsthall. Årets utställning heter Bad timing. Utställningen pågår till och med 20 maj.

Tid: 17.00–20.00, 27 april

Plats: Göteborgs konsthall

Kostnad: Gratis.

Musik

Gränslösa klanger

Japan, Indien och Sverige vävs samman i klanger, rytmer, improvisationer och melodier. Från nordindisk och japansk musik till skandinavisk jazz- och folkmusik. En helt ny trio med tre gränslösa virtuoser från olika musikaliska traditioner: Karin Nakagawa, Suranjana Ghosh och Anders Hagberg.

Tid: 19.00–21.00, 27 april

Plats: Konserthuset

Kostnad: 20 kronor.


Nummer 91 fre 20/4-18

Fler nummer

Innehåll

Nummer 91

fre 20/4-18 Fler nummer