Radar

Liberalerna kritiska mot gasterminal

Koji Sasahara /TT | Ett fraktfartyg med flytande naturgas (LNG) i tankarna kommer bli en vanlig syn i Göteborgs hamn om Swedgas får som de vill.

Nu går Liberalerna i Göteborg ut och kritiserar den planerade gasterminalen i Göteborgs hamn skriver ETC Göteborg. De anser att utbyggnaden låser fast Göteborg i ett fossilgasberoende för lång tid framöver.

– LNG-terminalen är ett sätt att permanenta systemet. En del har pratat om att man ska ställa om till biogas, men för mig blir det bara dimridåer och gröntvättning. Man låser fast sig i fossilt gas under en lång till framöver och det är helt i strid med Parisavtalet och ambitionen att ställa om, säger Axel Darvik (l) till tidningen.

Hans parti la en motion i Miljö- och klimatnämnden om att Göteborgs stad omedelbart ska ”avsluta sitt engagemang” i införandet av terminalen.

De anser också att det kommunala Göteborgs Energi ska proklamera att de inte kommer att köpa någon naturgas från den nya terminalen.

Motionen avslogs in nämnden och frågan ska upp i kommunstyrelsen, där den redan bordlagts två gånger.

Det rödgröna styret har ännu inte bestämt sig i frågan. Socialdemokraternas ledamot Shahbaz Khan vittnar om en svår balansgång.

– Att övergå från tjockolja till LNG har betydelse för luftkvaliteten i staden. Om det inte blir LNG, vad ska fordonen tanka då? frågar han sig.

LNG står för Liquefied natural gas (flytande naturgas) det vill säga fossil gas. Förespråkarna menar att terminalen även kommer kunna hantera den förnybara varianten, biogas.

Men det döms ut av Liberalernas Axel Darvik som menar att regionen i princip redan nått maxproduktion av biogas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV