Krönikor

Befria elektroniken

Windows. Tusen spänn för ett operativsystem som har fräckheten att lägga in reklam i din dator. Mac OS kostar visserligen bara ett par hundra men begränsar ditt användande till de datorer de producerar själva, och lägger hinder i vägen om du vill använda ett program som de inte har godkänt. Till och med vår elektronik är slavar under kapitalismen som vill nå oss överallt. Med det enorma medieutbudet finns en gräns för hur mycket en människa kan ta in, så det gäller att nå henne på andra sätt.

Genom att medvetet lägga in funktioner som saktar ner äldre datorer och mobiltelefoner tvingar man konsumenten att ständigt köpa nya apparater, producerade under usla förhållanden och med svåra miljöproblem som följd. Rovdrift på människa och miljö.

Men det finns alternativ. Jag skriver det här på en 15 år gammal laptop. Genom att installera Linux har jag fått den att rulla som ny. Linux programutbud kommer inte i närheten av de två stora systemen, Mac OS och Windows. I antal. För istället för att en massa företag tar fram en massa olika program för en kommersiell marknad samarbetar man i Linuxvärlden, vilket leder till att man koncentrerar sig på ett fåtal projekt istället. Arbetar ihop utan vinstintresse. Det mesta går att göra i min gamla dator nu. Nästan alla program är gratis inklusive systemet, vilket inte bara är bra för användarens ekonomi utan också innebär att man skapar en värld där användarens behov styr, inte vinsten.

Det fina i kråksången är att folk ändå kan tjäna pengar, genom att till exempel hjälpa andra att anpassa programvaran och installera olika program åt företag och privatpersoner. Det har uppstått en egen värld där det intellektuella innehållet är gemensamt, men där folk kan ta betalt för sitt arbete. Resurssnålt. En väg till ökad frihetsgrad och framför allt fritt från idiotisk cynism.

Företagen försöker, och har till viss del lyckats, lura i oss att konkurrens är vägen till mångfald, bra priser och framför allt möjligheten att uttrycka oss, få status och respekt. Istället låser de in oss. Försök ändra utseendet i en Mac eller få bort reklamen i Windows. Krävs en expert. I många varianter av Linux kan du ändra hur det ser ut i din dator i så stor utsträckning att det nästan blir fånigt. Och vad kostar mindre än en gammal dator som redan ligger och skräpar? Allt jag gjorde var att sätta in en snabbare hårddisk som jag hade liggande.

Det är inte ens svårare än att installera Windows eller Mac OS. Ladda ner en fil, bränn till en cd eller USB-sticka och kör. En annan gammal dator med Linux har jag kopplat till teven så jag slipper köpa ny smartteve i tid och otid.

För också här har branschen blandat samman utveckling med ständigt eskalerande konsumtion. Tanken på stagnerande utveckling skrämmer politiker och vanligt folk. Helt i onödan. Genom ett smart och modernt återbruk kan vi snarare förbättra vår ekonomi och kanske gå ner i arbetstid. Den som behöver mindre pengar är inte längre lika beroende av marknaden och kan ägna sin tid åt annat.

Svenska Akademiens långsamma död.

Oläsliga ingredienslistor på käk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV