Radar · Nyheter

Vardagsprodukter kan vara skadliga för barn

Audun Braastad/NTB scanpix  | Vanliga plastprodukter som usb-sladdar kan innehålla ämnen som är skadliga för barn.

Vanliga konsumentprodukter av plast som usb-sladdar och mobilfodral kan innehålla ämnen som är skadliga för barn, enligt en rapport från Kemikalieinspektionen.
– Man får tänka många bäckar små, säger en inspektör.

Kemikalieinspektionens stickprovskontroll på små konsumentvaror av plast som mobilfodral och prydnadssaker visade att nära 40 av 162 undersökta produkter innehöll ämnen som är antingen förbjudna eller klassade som farliga och som barn kan stoppa i munnen, något som Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera om.

– Det handlar inte om att produkterna utgör någon stor fara i sig själva. Men man får tänka många bäckar små, de här produkterna kan sammantaget utgöra en hälsorisk, säger Karin Rumar, inspektör vid Kemikalieinspektionen, till TT.

Hittade bly

I rapporten framgår det att Kemikalieinspektionen bland annat hittade bly, som kan skada nervsystemet och hämma inlärningsförmågan, särskilt hos små barn och foster. Ett annat skadligt ämne som upptäcktes var ftalater, som förvisso inte är förbjudet, men som kan ha en negativ inverkan på fertilitetsförmågan.

Trots att dessa produkter är skadliga och i vissa fall till och med förbjudna återfinns de alltså på svenska butikshyllor.

– Det handlar om att man inte alltid ser de här ämnena när man köper in sina produkter. Vi har exempelvis en enorm produktimport från Asien och där ser regelverket gällande det här inte likadant ut som hos oss, säger Karin Rumar.

Tydlig rekommendation

För den som vill undvika att köpa produkter som innehåller skadliga ämnen har Kemikalieinspektionen en tydlig rekommendation.

– Det är ju främst billiga produkter som innehåller de här ämnena, där granskningen kanske inte fungerar på samma sätt som hos kända varumärken. Så satsa hellre på produkter av högre kvalitet, säger Karin Rumar.