Radar · Nyheter

Omställning i fokus på Alingsås Framtidsvecka

Kapten Kryp från föreställningen Kapten Kryp, Tempus och Planetskötarna  roade lågstadieelever under framtidsveckan i Alingsås.

Framtidsveckan i Alingsås bjöd på 189 programpunkter och allt ifrån kända namn till poesiaftnar och fröbytartält. Ett starkt engagemang genomsyrar hela eventet och planerna inför nästa år är redan igång.

Framtidsveckan i Alingsås avslutades i söndags efter en vecka med ett gediget program. Några av dragkrokarna var odlaren och författaren Farbror Grön som pratade om att odla året om samt Therese Uddenfeldt, författare till boken Gratislunchen som handlar om oljesamhällets uppgång och slut.
Ylva Ek från Omställningsrörelsen i Alingsås är nöjd med veckan.

– Det var 85 olika arrangörer och 189 programpunkter. Det som var annorlunda mot förra året var dels att vi hade fler programpunkter riktade till skolan och dels att fokus var ännu bredare och fick med mer av resiliens och beredsskapsfrågoran än tidigare veckor, säger hon.

Framtidsveckor genomför på flera ställen runt om i landet vid olika tidpunkter. Men det som gör Alingsås unikt är en stark omställningsrörelse och ett stöd från kommunen, där kommunens miljöstrateg Fredrik Bergman var med och initierade veckan år 2013. Veckan får fortsatt stöd såväl ekonomiskt som med engagemang från kommunen, vilket möjliggör att veckan kan bli så bra, menar Ylva Ek.  Och ambitionen är att fortsätta.

– Första programpunkten inför nästa år är redan klar. Det blir en föreställning med Riksteatern, säger Ylva Ek.