Radar · Nyheter

C vill byta solcellsbidrag mot grönt avdrag

Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT  | Avdrag eller bidrag - vad är mest effektivt för att förmå privatpersoner att installera mer solceller? Regeringen och Centerpartiet är inte överens.

Inför ett grönt avdrag, likt rut och rot, där privatpersoner kan göra avdrag för solceller eller smarta energilösningar direkt på fakturan, i stället för dagens bidrag. Det föreslår nu Centerpartiet som vill sätta fart på landets klimatinvesteringar.

På måndag presenterar regeringen sin vårbudget och därmed kommer oppositionen att lägga fram sina skuggbudgetar. I Centerpartiets kommer ett nytt förslag att finnas med, där de vill ersätta dagens bidrag för exempelvis solceller, med ett så kallat grönt avdrag.

Avdraget skulle likna rut och rot, där man som privatperson kan få avdragen för kostnaderna direkt på fakturan. I dag gör man en ansökan om bidrag till solcellsinstallationer till länsstyrelsen, vilket har skapat köbildning och långa väntetider.

Intresset har ökat

– Det blir mycket lättare. Både för privatpersoner, för du vet vad du får, och för företagen som kan ge ut ett erbjudande till ett helt kvarter till exempel. Du tar det på fakturan direkt och kan få en storskalig fördel på det. Det blir enklare och lägre trösklar, för det blir mindre administration runt omkring, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.

Enligt SVT Rapport har intresset för solceller ökat rejält, framför allt efter årsskiftet då bidraget gick upp från 20 till 30 procent av kostnaderna. Men det har också ökat kötiden, så pass att det i vissa län kan ta upp till två år innan man kan få sitt bidrag.

Men regeringen tycker att det stora intresset är ett bevis på att det nuvarande systemet fungerar, trots långa köer och en oro att pengarna inte ska räcka till.

"Osäkerhet och oreda"

– När saker nu rör på sig så snabbt och det händer så mycket så är det verkligen tveksamt om det är rätt att göra om hela systemet från början igen och skapa osäkerhet och oreda. Jag tycker snarare att vi nu behöver se till att pengarna finns där, och det är det som regeringen gör, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP), till SVT.

Men det tycker Rickard Nordin bara låter som en ”konstruerad invändning”.

– Det här skapar snarare en ökad tydlighet och ökad säkerhet. I stället för att du som privatperson ska göra en ansökan till länsstyrelsen om bidrag, så fixar företaget som sätter upp det här direkt på fakturan. Så du behöver inte göra någonting, så den oron är nog ganska obefogad, säger han.

Fakta: Grönt avdrag

Avdraget skulle gälla bland annat: Solceller, solvärme, lagring av energi, powerwall-batterier, laddboxar för elbilar för både villor och bostadsföreningar, mätare, styrsystem och kartläggning för effektivare energianvändning.

Avdraget skulle gälla 60 procent av arbetskostnaden, 60 procent av materialkostnaden upp till 20 000 kronor ( upp till 50 000 kronor för energilagring).

Källa: Centerpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV