Energi

På gång i Göteborg

Återbruk

Kåkens Fair fashion

Kåkens Fair Fashion blommar upp på nytt och går i vårens och sommarens tecken. Besökarna tar med max fem hela och rena vårsköna plagg och byter in mot fem nya att förgylla garderoben med. Inga skor. Ett klimatsmart sätt att shoppa. 11.00–12.00 är det inlämning. 13.00–14.30 är det bytesdags.

Tid: 11.00–14.30, 14 april

Plats: Kulturhuset Kåken

Kostnad: Gratis.

Musik

Progglådan

Den gigantiska cd-samlingen Progglådan blev en succé och utvecklades till en turné. Nu kommer bandet Proggens Allstars till Storan med sina gäster Nike Markelius och Nationalteatern. Proggens Allstars består av en rad namnkunniga musiker som Kenny Håkansson och Göran Lagerberg.

Tid: 19.00–20.30, 14 april

Plats: Stora teatern

Kostnad: 375 kronor.

Ulf Dageby och hans band Nationalteatern är en av gästerna när Proggens Allstars bjuder in till proggkväll på Storan i morgon, lördag
Ulf Dageby och hans band Nationalteatern är en av gästerna när Proggens Allstars bjuder in till proggkväll på Storan i morgon, lördag.
Foto: JClaudio Bresciani/TT

Söndag 15 april

Samtal

Sverigebarometern

Vad innebär det att vara svensk? Varför är det så svårt att inkluderas? Och vilken del av det svenska samhället är det intressant att vara en del av? I en seminarieserie om svenskhet möter vi Qaisar Mahmood, Segal Mohamed, Dilsa Demirbag Sten och Adam Tensta. Gratis men platsbiljett krävs.

Tid: 15.00–17.00, 15 april

Plats: Stadsteatern

Kostnad: Gratis.

Föredrag

En shtetl i Stockholm

Kennet Hermele, författare, ekonom och humanekolog vid GU, växte upp i ett av Stockholms så kallade judehus. Huset, den judiska släkten och den ortodoxa synagogan utgjorde tillsammans ett samhälle i samhället. Om flyktingskap, religiösa traditioner och inlemmande i svenska majoritetssamhället.

Tid: 15.00, 15 april

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Söndag 15 april samtalar bland andra Dilsa Demirbag Sten i ämnet svenskhet i arrangemanget Sverigebarometern på Stadsteatern
Söndag 15 april samtalar bland andra Dilsa Demirbag Sten i ämnet svenskhet i arrangemanget Sverigebarometern på Stadsteatern.
Foto: Jurek Holzer//TT

Måndag 16 april

Film

Dynamos filmklubb: Fucking Åmål

Elin har hånglat med ungefär 70 000 killar och tycker att allting är tråkigt. Agnes är ensammast i världen och älskar en viss person så mycket att hjärtat nästan går sönder. Dynamo visar en av Sveriges mest uppskattade ungdomsfilmer. Biljetter hämtas i informationsdisken på Dynamo game.

Tid: 19.00–21.00, 16 april

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Tisdag 17 april

Festival

Vetenskapsfestivalen

Årets Vetenskapsfestival går av stapeln på tisdag, 17 april. Det blir en fullspäckad festival med hundratals aktiviteter över hela staden. Festivalen kommunicerar vetenskap på ett lättillgängligt och kreativt sätt och skapar mötesplatser för skola, allmänhet, forskarsamhället och näringslivet.

Tid: 17–22 april för allmänheten, 16–27 april för skolor

Plats: Varierande

Kostnad: Gratis.

Den årliga Vetenskapsfestivalen drar igång på tisdag, 17 april
Den årliga Vetenskapsfestivalen drar igång på tisdag, 17 april. Det arrangeras hundratals aktiviteter runt om i Göteborg för både stora och små.
Foto: Dick Gillberg

Utställning

Köp inte deras liv

När människorna blir fler, blir de vilda djuren färre. Djurens livsutrymme krymper när odlingsmarker och städer breder ut sig. Många djur jagas dessutom för sina kroppsdelar, vilket är ett av de största hoten mot deras fortlevnad. Köp inte deras liv är en utställning om illegal handel med djur.

Tid: 12.00–13.00, 17 april

Plats: Naturhistoriska museet

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Den rasideologiska miljöns idéer och organisering

Stiftelsen Expo och Bilan Osman ger en fördjupad inblick i den rasideologiska miljön och dess utveckling de senaste åren. Föreläsningen ger en fördjupad förståelse för de olika organisationernas huvudsakliga strategier, plattformar och aktiviteter lokalt i Göteborg och i landet som helhet.

Tid: 15.00–16.00, 17 april

Plats: Stadsmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort. Gratis upp till 25 år samt för pensionärer.

Bilan Osman och Stiftelsen Expo besöker Stadsmuseet tisdag 17 april och ska samtala på temat Den rasideologiska miljöns idéer och organisering
Bilan Osman och Stiftelsen Expo besöker Stadsmuseet tisdag 17 april och ska samtala på temat Den rasideologiska miljöns idéer och organisering.
Foto: Anders Wiklund/TT

Workshop

Serieteckning med inriktning feminism och hbtq

Workshopen vänder sig både till nybörjare och till den som redan håller på med serieteckning. Serietecknarna Sara Elgeholm, Dana Mohseni, Minna Svensson och Anthony Åslund ger exempel på feministiska och queera serier i olika genrer och bjuder på sina bästa tecknartips. För 16–20 år.

Tid: 17.30–20.30, 17 april

Plats: Frölunda kulturhus

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Rätten att äta frukost med den man älskar

Västra Hisingens hbtq-grupp erbjuder intressanta föreläsningar och panelsamtal under våren, inför Europride. En av dessa föreläsningar är med Lars Gårdfeldt som är präst i svenska kyrkan och hbtq-aktivist. Han pratar om livet som bög och hbtq i Göteborg från 1980-talet till i dag.

Tid: 17.30–18.30, 17 april

Plats: Vingen Torslanda

Kostnad: Gratis.

Onsdag 18 april

Föredrag

Vi människor och miljökrisen

Ordet antropocen beskriver mänsklighetens omfattande påverkan på planeten. Men är det mänskligheten som gjort detta eller vissa grupper av människor, vissa stater eller vissa samhällssystem? Intendent Kristoffer Ekberg och historikern David Larsson Heidenblad diskuterar.

Tid: 12.15–13.00, 18 april

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: Gratis.

Fördrag

Stora pojkar gråter också

Hur normaliseras skojbråk och våld som en del av att bli pojke? Hur vi kan arbeta med känslor och gränser så att barn stärks? Författaren och föreläsaren Kristina Henkel pratar om praktiska verktyg och långsiktiga strategier för att skapa en framtid där #metoo inte behöva hända igen.

Tid: 18.00–20.30, 18 april

Plats: Scandic Crown Polhemsplatsen

Kostnad: 390 kronor.

Föredrag

Djurhållningens klimatpåverkan

Svensk mat- och miljöinformation arrangerar en föreläsning om djurhållningens påverkan på klimatet och om vilka som är de mest effektiva politiska styrmedlen för att komma tillrätta med problemen, ur forskningens synvinkel. Talare är Fredrik Hedenus, docent i fysisk resursteori på Chalmers.

Tid: 18.00–19.00, 18 april

Plats: Ekocentrum

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Stina Oscarson

Stina Oscarson är aktuell med en handbok i att vara medborgare, en inspirationskälla och kunskapsbank i hur man skapar förändring i ett samhälle utan våld. Föreläsningen kastar sig mellan teorier om demokrati och samhällsförändring samt ger konkreta exempel på lyckad aktivism.

Tid: 18.00–-19.00, 18 april

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Torsdag 19 april

Teater

Alla går i terapi

Improrepubliken sätter upp en föreställning om psykisk hälsa och vikten att ta hand om sig själv. Genom improvisationens oförutsägbara värld kommer besökarna bjudas på skratt, tårar, glädje, sorg, svek och kärlek. Föreställningen går in på djupet på karaktärernas mål, driv, minnen och känsloliv.

Tid: 18.30–21.00, 19 april

Plats: Frilagret

Kostnad: 50 kronor.

Fredag 20 april

Teater

Premiär: Tynneredsprojektet

I Tynneredsprojektet finns ingen plats för uppdiktat drama, detta är direkt ur livet. Föreställningen bygger på ett kollage av unika berättelser om ohållbara situationer som tillsammans är långt från unika, men nertystade. Det är dags att låta berättelserna ljuda. Spelas till och med 15 maj.

Tid: 19.00, 20 april

Plats: Backa teater

Kostnad: 80–230 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV