Energi

Klassiska tre små rätter får nytt liv på Usagi

Finns det något jag emellanåt saknar, så är det mina otaliga besök på den lokala kinakrogen i min gamla hemstad. Fyra små rätter och friterade bananer med glass stod alltid på min meny. Kan Usagi i Gamlestan stilla mitt begär?

Alla som varit i Malmö för att botanisera i det veganska utbudet har förr eller senare hamnat på restaurangen Vegegården. Där kan man vältra sig i en östasiatisk buffé med barbeque, currygrytor och friterade sojaprodukter.

Men hur ser utbudet ut i övriga landet?

Det är skralt, mycket skralt rent av. Men sedan Usagi hoppade på veganiseringståget i Gamlestan för några år sedan, erbjuds en meny som är helt unik i stan. Usagi beskriver sin mat som asiatisk crossover och specificerar den som japansk, thailändsk, kinesisk, indisk, indonesisk och svensk.

Usagi är en sån där härlig restaurang där tiden stått stilla. Jag skulle påstå att den närmast exakt har likadan inredning som den där lokala kinarestaurangen i Norrköping som jag brukade gå till i början av 90-talet. Vävtapeter, klängväxter, röda tyglampor, mahognypanel och spegelväggar. Jag gillar det.

I entrén finns en bardisk och några gäster som jag gissar håller sig i närheten av just bardisken. En liten trappa upp däremot huserar i huvudsak matgästerna. Vi får menyer och blir ombedda att trycka på en liten ringklocka när vi vill beställa. Mycket intressant men synnerligen praktiskt upplägg, enligt min mening.

Jag vet ju redan vad jag ska beställa: inte fyra men likväl tre små rätter. Mitt sällskap väljer en wokrätt med tofu och sichuanpeppar. Man skulle kunna tro, med tanke på lokalens standard och något slags första intryck, att det slarvas lite med maten. Att halvfabrikat langas fram från frysen och kastas ner i en fritös och pang på bordet fem minuter senare. Men nej, Usagi lagar faktiskt fin, genuin och genomtänkt mat. Jag får in en typisk tallrik med fyra fack och en kupol av ris i mitten, precis som det ska vara. En av rätterna är förvisso bara enkla vårrullar som tack vare en klassisk sötsur sås smakar helt okej. Men de andra två rätterna är mustiga, smakrika och överraskande vällagade. Den ena är en vegansk variant av biff i en rödcurrygryta och den andra en version av kycklingspett i jordnötssås.

Grytan är till brädden fylld med tuggig tofu, krispiga grönsaker och en fyllig sås. Inte alls så där tunn och blaskig som currygrytor tenderar att vara emellanåt. 0ch spetten är ljuvliga. Så vitt jag hört är det ägarens mamma som själv tillverkar spetten av seitan. Jordnötssåsen är härligt salt och söt. Och mitt sällskap är nöjd med sin wok.

De friterade bananerna med risglass till efterrätt sitter som de ska. Lönnsirapen i kombination med varm fritering och kall glass, smakar precis som jag minns det. Och för den som blir nyfiken på Usagi bör det nämnas att restaurangen inte bara erbjuder varierade rätter som spett, sushi och currygrytor, utan här satsas det också på temabufféer som lockar veganer från hela stan.

Och vill man stanna på ett glas, erbjuder Usagi häpnadsväckande låga priser. Självklart finns det veganska drinkar.

Usagi

• Tofu à la Sichuan: 115 kronor.
• Tre små rätter: 130 kronor.
• Betyg: 4/5