Radar

Digital odlingsplattform växlar upp

Ett år efter att odlingssajten Grow Gothenburg lanserades tar man nu nästa steg. Från och med i tisdags samlar plattformen allt från stadsodlingar och gårdar till kurser och events.

Göteborg har gjort sig ett namn som odlingsstad, både nationellt och i Europa. I takt med att allt fler vill sätta spaden i jorden växer också behovet av samordning. I januari 2017 lanserades sajten Grow Gothenburg, ett slags förmedlingstjänst där kommun, fastighetsägare och privatpersoner kan dela med sig av sin odlingsmark. Nu, ett drygt år senare, tar man nästa steg och utvidgar plattformen.

Förutom odlingsbar mark samlar den nu även lokala stadsodlingar och gårdar, kurser och andra odlingsrelaterade arrangemang på en karta. Det är den första plattformen i sitt slag i Europa.

– Folk som vill börja odla saknar ofta en plats att få en överblick över vad som redan sker, var man kan köpa stadsodlat, vilka odlingsföreningar man kan bli en del av eller var det erbjuds mark att starta en ny odling, säger Jonathan Naraine, arkitekt och matsystemdesigner, i ett pressmeddelande.

Det är han och hans kollegor på The foodprint lab som står bakom plattformen, vars utvidgning har genomförts med stöd från Vinnova. The foodprint lab är ett team arkitekter, designers och stadsplanerare som på olika sätt arbetar för att integrera mat och odling i städer och lokalsamhälle.

Plattformen formas av användarna själva och att skapa ett konto på sajten är gratis. I skrivande stund visar kartan bland annat vägen till ett odlingskollektiv i Brunnsbo, lediga odlingslådor i en villaträdgård i Krokslätt och en föreläsning om andelsjordbruk i Uddevalla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV