Radar · Nyheter

LRF vill skydda lantbrukare mot djurrättsaktivister

Hot och hat mot lantbrukare har ökat bara det senaste året, från trakasserier på sociala medier till att barn får ta emot hot. Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund (LRF) skärpta lagar och större möjligheter för polisen att gripa in mot djurrättsaktivister.

– Hoten ökar i antal, men det vi framför allt ser är att man väljer ut enskilda lantbruksföretagare som man förföljer och trakasserar, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

Det vanligaste är anonyma hot på telefon, eller i brev och mejl, men det finns aktivister som är beredda att gå längre.

– Det har hänt att man varit på skolor och sökt upp barn till lantbrukare. De har släppt ut djur, vilket i vissa fall kan leda till en ekologisk katastrof i området, och i nästan alla fall leder det till stort lidande för djuren. Folk går in i stallar och filmar, ibland har man flyttat om djur för att det ska se trängre ut. Det stör djuren enormt och medför risk för smittspridning.

Hets mot enskilda

Attackerna är till viss del säsongsbetonade. Till jul drabbas grisbönder hårdast, till påsk är det kyckling- och äggproducenter.

En utveckling som också oroar LRF är hur sociala medier i högre grad används för att hetsa mot enskilda lantbrukare. Det kan handla om allt från hatiska kommentarer till rena lögner.

– Till exempel har man tagit en film och manipulerat den så att personen i fråga säger helt horribla saker, säger Palle Borgström.

Skärpt lagstiftning

Nu efterlyser LRF en lagstiftning som tryggar lantbrukarna, bland annat genom skärpning av demonstrationsrätten. I dag behövs inget tillstånd för demonstrationer utanför planlagt område, och i kombination med allemansrätten gör det att aktivisterna kan ta sig väldigt nära gårdarna utan att polisen har möjlighet att ingripa.

– Vi vill också att polisen prioriterar upp de här brotten, och att de får möjlighet att prioritera upp dem, säger Palle Borgström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV