Radar

Utökat samtalsstöd efter sexuella övergrepp

Föräldrar vars barn har utsatts för sexuella övergrepp kommer snart att kunna få extra stöd. I maj startar ännu en samtalsgrupp på Stödcentrum för brottsutsatta.

Att vara förälder till ett barn som utsatts för sexuella övergrepp är förknippat med stor smärta och ofta många frågor.

Förra våren startade Stödcentrum för brottsutsatta, en samtalsmottagning inom Göteborgs stad, en ny verksamhet med gruppsamtal där deltagarna får möjlighet att prata med andra föräldrar som har liknande erfarenheter. Initiativet fick stor positiv respons och nu startar man upp ännu en samtalsgrupp.

– Att bli utsatt för sexuella övergrepp är integritetskränkande. Det påverkar ofta hela familjesystemet och kan vara svårt att prata om, säger Pauline Charlesworth till tidningen Vårt Göteborg. Pauline Charlesworth är socionom på Stödcentrum för brottsutsatta och kommer att hålla i gruppsamtalen tillsammans med en kollega.

Sedan tidigare erbjuder Stödcentrum för brottsutsatta individuella samtal till föräldrar, men det kan också vara läkande att dela sina känslor med en grupp. Att stärka deltagarna i sin roll som förälder är en viktig del av samtalsverksamheten.

– Vi vill att de ska förstå hur viktiga de är, eftersom stöd från närstående är läkande för barnet. Genom att komma till oss och få möjlighet att prata med andra om sina frågor, tankar och känslor hjälper de inte bara sig själva utan också sina barn.