Energi

På gång i Göteborg

Mässa: Vegovision

Det är dags för Djurens rätts djurvänliga mässa Vegovision. Detta år har mässan flyttat in i Eriksbergshallen. På plats finns en lång rad utställare, föredragshållare, scenprogrampunkter och så klart matstånd. Medlemmar, pensionärer och barn till och med 13 år går in gratis. Även Syre Göteborg deltar på årets Vegovison

Tid: 10.00–18.00, 7 april

Plats: Eriksbergshallen

Kostnad: 100 kronor.

<strong></strong>Jenny Luks | Ekologiska och Göteborgsbaserade butiken Thrive gör ett återbesök på veganska mässan Vegovision i Eriksbergshallen i morgon, lördag
Jenny Luks | Ekologiska och Göteborgsbaserade butiken Thrive gör ett återbesök på veganska mässan Vegovision i Eriksbergshallen i morgon, lördag.

Musik: Musikens hus goes progressive

Musikens hus bjuder in till en kväll i den progressiva rockens tecken. Flera välkända akter står på scen som till exempel Rikard Sjöbloms Gungfly, Lotus, Twin pyramid complex och Moonmadness. Rikard Sjöblom är ett världsnamn inom den progressiva rocken med sina finurliga, melodiösa låtar.

Tid: 18.00, 7 april

Plats: Musikens hus

Kostnad: 275 kronor.

Festival: Trans awareness festival

Trans awareness festival vill öppna en dialog mellan människor och att få politiker att lyssna och se transpersoners svårigheter i samhället. Det blir en kväll med musik, dans och föreläsningar. Denna del av festivalen är riktad till alla personer oavsett ålder, men det läggs fokus på folk under 18.

Tid: 18.30–23.30, 7 april

Plats: Frilagret

Kostnad: Gratis.

Söndag 8 april

Temadag: Fira romadagen 2018

Sjöfartsmuseet välkomnar att fira romadagen med Romano center Väst och Kulturförvaltningen i Göteborg. Under dagen visas filmen Idas idé, det blir panelsamtal om romers situation i Göteborg, musik med Danijel Gubic och det serveras saviako till fika. Dagen inleds med nationalhymn och tal.

Tid: 13.00–16.45, 8 april

Plats: Sjöfartsmuseet

Kostnad: Gratis.

Måndag 9 april

Föredrag: Språk som politisk handling

Litteraturhuset välkomnar till en ny samtalsserie som tar sig an frågan: Ska man tala med nazister? Denna kväll besöks serien av aktivisten Bjørn Ihler, som överlevde massakern på Utøya och som nu ägnar sig åt att just tala med nazister, bland annat genom organisationen Extremely together.

Tid: 18.00, 9 april

Plats: Göteborgs litteraturhus

Kostnad: Gratis.

Tisdag 10 april

Föredrag: Hållbar konsumtion

Malin Sommanö från ECO-market besöker Familjecentralen för att berätta om hållbara textilier, hur vår konsumtion påverkar miljö och hur vi med rätt kunskap kan vi göra bra val för miljön. Familjecentralen är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn upp till sex år.

Tid: 09.30–10.15, 10 april

Plats: Öppna förskolan familjecentralen Draken

Kostnad: Gratis.

Föredrag: Tisdagsklubben - Homonationalism

Stadsmuseet välkomnar frilansjournalisten Anna-Maria Sörberg som ska berätta om sin reportagebok Homonationalism och om hur högernationalistiska projekt systematiskt kommit att framhålla queerrättigheter för att positionera sig mot migranter och muslimska grupper.

Tid: 15.00–16.00, 10 april

Plats: Stadsmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort, gratis under 25 år och för seniorer.

Litteratur: Sex i litteraturen

Varför är det så svårt att skriva om sex? Och hur gör man för att skriva bra sexskildringar? Jonas Brun, aktuell med romanen Ingen jämfört med dig och Jessica Schiefauer, tvåfaldig Augustprisvinnare, senast med När hundarna kommer, pratar om hur de och andra skriver om sex.

Tid: 19.00–20.30, 10 april

Plats: Göteborgs litteraturhus

Kostnad: Gratis.

<strong>Hur gör man för att skriva bra sexskildringar? Jonas Brun, aktuell med romanen Ingen jämfört med dig, besöker Litteraturhuset på tisdag den 10 april för att undersöka ämnet
Hur gör man för att skriva bra sexskildringar? Jonas Brun, aktuell med romanen Ingen jämfört med dig, besöker Litteraturhuset på tisdag den 10 april för att undersöka ämnet.
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Humor: SM i ordvitsar

Sveriges tröttaste tävling fortsätter. Förra året vanns tävlingen av Örebrosonen Tobbe Ström. Nu ska han försöka försvara titeln mot en ny bunt ordvitsare som ger sig in i kampen om den åtråvärda titeln. På Bio Roy äger Göteborgskvalet rum den 10 april. Arrangeras av humorgruppen Mitt i smeten.

Tid: 20.30–22.30, 10 april

Plats: Bio Roy

Kostnad: 200 kronor.

Onsdag 11 april

Teater: Fulet

Fulet var hon i klassen som ingen riktigt pratade med. Teater 23 presenterar en föreställning som förenar mobbing och förtryck i skolkorridoren med något så kittlande som skräckgenren. En nervpirrande föreställning efter en novell av John Ajvide Lindqvist. För skolungdomar.

Tid: 10.00–11.15, 11 april

Plats: Stora teatern

Kostnad: 30 kronor.

Skräckförfattaren Jonas Ajvide Linqvist har skrivit novellen som ligger till grund för föreställningen Fulet som visas på Storan på onsdag, 11 april
Skräckförfattaren Jonas Ajvide Linqvist har skrivit novellen som ligger till grund för föreställningen Fulet som visas på Storan på onsdag, 11 april.
Foto: Karl Melander/TT

Föredrag: Min flykt över havet

Sjöfartsmuseet fortsätter sin fördjupning kring utställningen Min flykt över havet. Denna kväll gästas museet av Cilla Ingvarsson som pratar på temat De vita fartygen, Josef Frischer om sina föräldrars flykt med De vita fartygen och David Schreiber om sin mormor Lea Pléens flykt.

Tid: 18.00–19.45, 11 april

Plats: Sjöfartsmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort, gratis under 25 år och för pensionärer.

Föreläsning: Pär Holmgren

Möt meteorologen Pär Holmgren i en föreläsning kring möjligheterna att leva mer hållbart. Jordens resurser överutnyttjas av mänskligheten och får allvarliga konsekvenser som till exempel klimatförändringar, utfiskning och vattenbrist. Vad kan vi göra för att stoppa denna utveckling?

Tid: 18.00-19.00, 11 april

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Föredrag: Sluta skrik för fan

Journalisten och etnologen Malin Haawind berättar om sin senaste bok Sluta skrik för fan – en bok om att leva med barn. Utifrån egna erfarenheter och intervjuer berättar hon om det lyckade i att misslyckas och om lättnaden i att få den där varma lilla handen på kinden efter en bråkig dag.

Tid: 18.00, 11 april

Plats: Kulturhuset Kåken

Kostnad: Gratis.

Journalisten och etnologen Malin Haawind besöker Kåken på onsdag den 11 april för att berätta om sin senaste bok, Sluta skrik för fan
Journalisten och etnologen Malin Haawind besöker Kåken på onsdag den 11 april för att berätta om sin senaste bok, Sluta skrik för fan.
Foto: Sofie Andersson.

Teaterpremiär: Vad vi ljuger om när vi ljuger om Italien

Med Vad vi ljuger om när vi ljuger om Italien utforskar Masthuggsteatern och dramatikern Kristian Hallberg lögnen i alla dess former. Från den oskyldiga överdriften till den stora livslögnen. Pjäsen är en intim och lekfull föreställning med nyskriven musik. Spelas till och med 5 maj.

Tid: 19.00–20.15, 11 april

Plats: Masthuggsteatern

Kostnad: 240 kronor.

Dans: Prologue

I föreställningen Prologue utforskar koreografen Björn Säfsten språkets våld. Kroppen, sinnet, och deras samspel ligger öppet blottade. Björn Säfsten skapar koreografisk konst i tätt samarbete med sina konstnärliga team och fokuserar ofta på våra kroppar och sinnen. Dansare är Sophie Augot.

Tid: 19.00–20.00, 11 april

Plats: Atalante

Kostnad: 120–160 kronor.

Torsdag 12 april

Föredrag: Ditt skräp, djurens fälla

Häng med på en guidad tur genom museet och hör hur djuren påverkas av nedskräpning. Skräpdagarna på Naturhistoriska arrangeras för att uppmärksamma det skräp som vi lämnar efter oss och som skadar naturen. Det blir tipspromenad, spel på skräphjulet och ett möte med Kapten Kryp.

Tid: 17.00–17.30, 12 april

Plats: Naturhistoriska museet

Kostnad: Gratis.

Fredag 13 april

Musik: Familjen

Familjen är tillbaka med turné och ny platta. Johan T Karlsson, som han egentligen heter, slog igenom brett i teveprogrammet Så mycket bättre, men fanskaran har alltid varit trogen. Han har jobbat med att producera andra artister men nu är han tillbaka och besöker Hoki moki i Vasastan.

Tid: 22.00–03.00, 13 april

Plats: Hoki moki

Kostnad: 200 kronor.

Johan T
Johan T. Karlsson, mer känd som Familjen, har just släppt sitt nya album Kom. På fredag, 13 april, spelar han på Hoki moki.
Foto: Christine Olsson/TT.