Energi

En mysmiddag som alltid går hem

Jenny Luks | Tacos och tortillas är ett självklart inslag till fredagsmyset.

Det är fredag och det är tacodags. Tacos och tortillas är mycket tacksamt att servera på veganskt vis. I vår tacobuffé har vi valt både sojaprodukter och rena baljväxter.

Till tacomiddagen behövs inget färdigt recept. Jag har valt att fylla ett tortillabröd med sojastrimlor. Det finns flera sorter i frysdisken och jag har kryddat dem med färdig tacokrydda.

Till dessa serverar jag finhackade cocktailtomater, gurka, paprika, sallat och majs tillsammans med guacamole gjord på stavmixad avokado, ett par vitlöksklyftor, salt och peppar. Jag toppar med färsk koriander, jalapeños och en klick vegetabilisk crème fraîche. De krispiga tubsen serverar jag med en egen salsa. Finhacka små, söta tomater, gul lök, selleri och chili och pressa i en lime. Rör ner hackad koriander. Smaka av med salt och peppar.

Fyll tubsen med färs eller bönor frästa i färdig tacokrydda eller egna kryddor som chilipulver, rökt paprika, spiskummin och oregano. Toppa med guacamole och fint skivad rödlök.