Glöd · Debatt

Tolerera böneutropen!

Henrik Montgomery/TT | Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor gick för ett tag sedan ut med att hon vill förbjuda böneutrop.

DEBATT. Sanningens minut har kommit – synen på böneutrop kan komma att bli det avgörande lackmustest som skiljer ut tolerans från etnocentrism. Länge hade burka- och hijab-debatten den symbolbärande funktionen, men efter de absurda bilderna på franska poliser som klampar in på en playa och tvingar en
burkinidam att slita av sig den heltäckande baddräkten och istället exponera
hela sin hud känns det som slöjdebatten kommit av sig. Slutsatsen blev: Låt folk ha på sig vad de vill!

Varför tåla att det kommer påbud om vad främst kvinnor ska bära för att räknas som anständiga? För att sedan tåla att det kommer en motsatt hord och rycker av dem samma plagg som de inte gillar.Nå, vad med andra religiösa symboler och sedvanor, kors, bilder, radband, mattor, ljusstakar, böneflaggor, fasteperioder och så vidare? Så länge det inte skadar någon måste man låta folk hållas. Vi går ju nästan alla runt med högfrekventa mobiltelefoner och starka parfymlukter och skadar med dem känsliga människor.

Men i luftrummet – vad ska få höras över våra gemensamma gator och torg? I vår lilla köping finns en man som har ett gammalt klockspel installerat på sin fastighet. Han roar oss med olika melodier som klockan tolv ljuder ut över torget utan att ha bett om lov. Ingen protesterar fast låtvalet kunde vara bättre. Intrång eller trevligt inslag? Kyrkklockor pinglar, spelar eller dånar –
vem har fått hörselproblem eller känt sig mentalt invaderad sedan Ansgars tid? De som inte tror på kristendomens maning till samling, behöver ju bara ignorera det.

Huvudargumentet för de som nu vill förbjuda muslimska böneutrop är att det inte bara är en kallelse till samling utan ett missionerande för islamskt styre. Jag gillar inte missionerande utan menar att var och en fritt ska söka sig sin tro. Därför nej till konfessionella skolor men ja till söndagsskolor, kyrkans barntimmar eller annat utanför skoltiden. Borde jag då inte hålla med om böneutropsförbud?

Den springande punkten är: om jag nu inte tror på islams budskap så spelar det ju ingen roll vad de proklamerar! Det är bara att stänga av öronen. Det biter ju så att säga inte på mig. Samma gäller för de som inte vill att barn ska välsignas på skolavslutningen av någon präst – vad illa kan det göra om man nu inte tror på hokuspokuset? Just denna bristande logik avslöjar intoleransen; Andra ska inte få göra det de vill bara för att!

I en alltmer globaliserad värld där rörelser av människor över stora ytor just bara börjat gäller det från och med nu att noga fundera på: vilka fenomen står jag ut med? Vill jag vara med och öka på friktionen eller kan jag bjuda på litet smidigt ok:ande?
Därför: Tolerera böneutrop!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV