Energi

Guide: Så slipper du myggen i sommar

Längtar du efter en härlig kväll i solen nu när värmen snart är här? Plocka fram grillen, myggor gillar inte rök i någon form.

Orolig för mygginvasion i sommar? Förbered dig och din omgivning i tid, så slipper du i alla fall en del av de stickande plågoandarna.
Här är några smarta råd.

Gillar du att vara ute i skog och mark? Förbered dig väl, myggen kan komma igång tidigt i år. Det allra bästa för den som vill slippa mygg är så klart att inte ge sig ut – men det är väl ett onödigt tråkigt alternativ? Tänk i stället på att undvika våtmarker och andra vattenrika områden.

Har du trädgård?
Då är det dags att agera redan nu. Ta bort allt stillastående vatten på din tomt, om det är möjligt. Ett fågelbad, trädgårdsdamm eller annan vattenansamling vid exempelvis hängrännor är en kalasbra plats för fuktälskande mygg som letar efter lämpliga platser att lägga sina ägg. Tråkigt men sant.
Fram med gräsklipparen så snart du kan.
Klipp gräset och rensa upp bland buskage.
Smörj och spreja in dig.

Är du allergisk bör du förbereda dig väl inför utevistelser i områden med mygg. På apoteket finns produkter som kan användas för att skydda dig.
Klä dig i ljusa plagg.
Myggor föredar mörka kläder. Och undvik starka dofter och parfym, eftersom myggor dras till det. Rök håller mygg borta – kanske läge att plocka fram grillen i vår?

Gillar du att sova med öppna fönster under sommarhalvåret?
Sätt upp ett enkelt myggnät med klisterremsor så slipper du stickande nattgäster i ditt hem.

Tänk på: Stickmyggorna är som mest aktiva vid skymningen, medan våtmarksmyggor är aktiva under hela dygnet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV