Radar · Nyheter

Oppositionen: Förslaget måste dras tillbaka

Regeringen bör dra tillbaka förslaget om ensamkommande efter Lagrådets massiva kritik, anser delar av oppositionen. Men migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill inte kommentera frågan.
”Vi jobbar nu vidare”, meddelar MP:s Maria Ferm i en kommentar.

– Mot bakgrund av den här allvarliga kritiken så är min uppfattning att regeringen borde dra tillbaka det här lagförslaget, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm instämmer.

– Regeringen bör dra slutsatsen av detta och dra tillbaka förslaget. Den här kritiken är så kraftig att förslaget hotar rättsäkerheten, det är dåligt berett och regelverket är så rörigt att migrationspolitiken inte har någon ordning och reda.

"Måste acceptera"

Regeringen förslag innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande som fått vänta på beslut i 15 månader och som vill studera. Fredrik Malm säger att han har stor förståelse för att många ensamkommande har en väldigt svår situation.

– Men samtidigt så bygger vår migrationspolitik på att om man inte har tillräckligt starka skyddsskäl så måste man acceptera att alla inte får bifall.

Regeringen behöver Centerpartiets stöd för att få igenom en eventuell proposition i riksdagen.

– Centern får svara för sig själva. Jag hoppas att alla partier nu tittar igenom den allvarliga kritik som kommit från Lagrådet och lägger ihop det med vad andra remissinstanser sagt också, säger Johan Forssell.

Vill inte kommentera

– Oavsett om man är för en generös migrationspolitik eller för en stram migrationspolitik så måste lagstiftningen vara korrekt.

Centerpartiet vill inte kommentera Lagrådets kritik utan fortsätter att hänvisa till att man ska kommentera förslaget först när regeringens proposition ligger på riksdagens bord. Inte heller migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill kommentera Lagrådets kritik.

Inte heller Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm vill svara på några frågor utan lämnar ett skriftligt uttalande.

”Nu har vi kommit ytterligare ett steg i processen. Regeringen har tagit emot Lagrådets yttrande och ska nu läsa och analysera det. Regeringen återkommer med vilka överväganden som gjorts”, skriver hon och fortsätter:

”Vi jobbar nu vidare och står upp för uppfattningen att ensamkommande unga som väntat orimligt länge på besked inte ska behöva fortsätta leva i ovisshet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV