Radar · Nyheter

Biskopsgården lanserar lokal valuta

Stevepb/Pixabay | Under helgens festival Biskop calling är det premiär för Biskopsgårdens egen valuta.

Sedan några år tillbaka har Majorna i Göteborg sin egen lokala valuta. Nu följer Biskopsgården efter och inför ett eget betalmedel: biskopar.

Nyligen kunde du läsa om Majornas lokala valuta, de så kallade majorerna, i Syre Göteborg. Majorerna lanserades 2014 och testades i större skala under hösten 2017. En krona mot en major löd växelkursen och valutan går idag att handla med hos ett tjugotal företag i området.

När majorerna lanserades var Kalle Karlsson med och drog i spakarna.  Nu är han med och driver ett nytt projekt i Biskopsgården där man följer Majornas exempel och instiftar en egen valuta, så kallade biskopar.

Biskoparna lanseras i samband med hiphop-festivalen Biskop calling som drar igång under påskhelgen. Festivaldeltagare och volontärer delbetalas i valutan i hopp om att det lokala näringslivet hoppar på tåget. Förhoppningen är att valutan ska cirkulera bland ett tiotal aktörer i området, vilket Kalle Karlsson inte tror ska vara några problem.

– En på Länsmanstorget sade ja direkt och även butiker kring Vårväderstorget visade intresse . Mottagligheten verkar vara ännu bättre här än i Majorna förra året, säger Kalle Karlsson till Göteborgdirekt.

Växelkursen för biskoparna kommer vara densamma som för majorerna, det vill säga att en krona blir en biskop och kommer till en början att gälla tills slutet av april.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV