Glöd · Debatt

Säg nej till lidande och död under påsk

Djurrättsalliansen | Under påskveckan äter svenskarna ungefär 70 miljoner ägg.

Har du någonsin tänkt på var hönorna som kläcker äggen i äggindustrin kommer ifrån? Har du ställt dig frågan hur deras föräldrar lever? Om du inte har funderat på det är det inte heller så konstigt – för kläckerierna är en av djurindustrins mest osynliga verksamheter. Men nu är det slut på hemlighetsmakeriet.

Djurrättsalliansen har i veckan avslöjat hur djuren lever på Sveriges ledande värphönskläckeri. Företaget föder upp 50 procent av alla hönor inom den svenska äggindustrin. Företagets VD sitter i styrelsen för branschorganisationen Svenska Ägg och företagets grundare har fått utmärkelsen ”Årets äggproducent”. Men nu kan alla ta del av verkligheten bakom den prisbelönta fasaden.

Hälften av alla ägg på påskbordet kan spåras tillbaka till det här kläckeriet – och företaget levererar hönor till både burar, frigående och KRAV-system. Dokumentationen visar en brutalitet som ingen människa borde acceptera. Djurens misär är svår att göra rättvisa i ord. Därför har vi filmat och fotograferat den vid flertal tillfällen under de senaste två åren, så att alla kan få bilda sig en egen uppfattning om vad äggproduktion innebär.

Vi kan visa hur små gula kycklingar, bara några dagar gamla, ligger och dör långt borta från någons tillsyn. Vi kan visa hur unghöns kläms in i gallerburar, så trångt att de knappt kan röra sig, för att de ska förbereda sig på livet som äggproducerande hönor i bur. Vi visar vad ”frigående” innebär; hur tusentals fåglar trängs på samma golv i ett öronbedövande kaos. Det är smutsigt och dammigt, det stinker och djuren larmar oavbrutet. Överallt ligger klämda fåglar, ruttna fåglar, nedtrampade fåglar och fåglar som håller på att självdö i myllret.

Detta måste få ett slut. Djurindustrin är en mångmiljonindustri som gör sitt bästa för att övertyga konsumenterna om sina produkters förträfflighet. Gå inte på det. Fråga dig istället om du tycker att det är rimligt att behandla en annan kännande varelse som en känslolös produkt. Om svaret är nej är det dags att en gång för alla säga nej till ägg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV