Radar · Nyheter

Premiär för leksaksbibliotek i Majorna

Majornas samverkansförening | Smygstarten av Sveriges första leksaksbibliotek i lördags lockade många leksugna besökare.

Har ni leksaker i drivor där hemma? Nu kan det vara slut på dockor och klossar som bara ligger i ett hörn och samlar damm. I lördags invigdes nämligen Sveriges första leksaksbibliotek i Majorna.

TIllhör du den skara småbarnsföräldrar som bävar lite inför jul och födelsedagar? Släktingar och vänner knackar på med famnarna fulla av paket, och genast börjar du fundera på var alla dessa saker ska få plats – och om de ens kommer att användas. Nu finns en räddning, åtminstone om du bor i Göteborg. Här invigdes nämligen Sveriges första leksaksbibliotek i lördags, där barn och föräldrar kan låna leksaker precis som man låna böcker på ett vanligt bibliotek.

– Det känns jättebra. Vi fick mycket positiv respons från barn och föräldrar som var där och besökte oss, säger Anna Zajc och Lina Wellman, som är leksaksbibliotekets initiativtagare och driver det genom Majornas samverkansförening.

Invigningen i lördags var egentligen en smygstart, där besökarna hade möjlighet att komma med idéer och önskemål kring det nya biblioteket.
– Delaktigheten är en central del. Det här ska vara barnens och föräldrarnas verksamhet och vi vill utforma den efter de behov som finns.

Och engagemanget var stort – när Syre Göteborg pratar med Anna Zajc och Lina Wellman på tisdagen har de ännu inte hunnit gå igenom alla idéer som kom in under invigningen.
– Men det är många pussel och spel som efterfrågas, och även utklädningskläder, pedagogiska leksaker, uteleksaker och byggsatser, säger Anna Zajc.

Själv utlåningen kommer att dra igång om två veckor. Då kommer besökarna att kunna starta ett medlemskap som är helt kostnadsfritt, åtminstone det första året då verksamheten är under utveckling. Förhoppningen är att då också ha färdiga lånekort, som på ett vanligt bibliotek.

De leksaker som hittills finns på biblioteket har Anna Zajc och Lina Wellman själva köpt in, men det kommer också att vara möjligt att donera.
– Det är nästan den vanligaste frågan från föräldrar som får höra om verksamheten: “Kan vi komma och lämna grejer?”, säger Lina Wellman.

Leksaksbiblioteket i Majorna är Sveriges första, men i flera andra länder är det ett etablerat koncept. Det finns till och med en paraplyorganisation för leksaksbibliotek. Där ingår inte Majornas nya verksamhet ännu, men tanken är att bli medlemmar på sikt.
– Det vore jättebra att kunna ta del av andras erfarenheter, till exempel kring olika utlåningsregler och hur man ska tänka om något försvinner eller går sönder, säger Lina Wellman.

Verksamheten kommer att vara öppen på onsdagar och varannan lördag, med ambitionen att kunna utöka öppettiderna framöver. Biblioteket finansieras idag av Allmänna arvsfonden och kommer framöver att ingå i ett Vinnovaprojekt via Göteborgs stad. Satsningen är tvåårig, men Anna Zajc och Lina Wellman hoppas att konceptet ska förankras och leva vidare längre än så.

– Om någon vill öppna ett leksaksbibliotek i Hammarkullen ska det inte vara några konstigheter. Vi hoppas att det här ska sprida sig till andra stadsdelar och till resten av landet, säger Anna Zajc.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV