Energi

På gång i Göteborg

Film: Vänskap IRL

Konsthallen välkomnar till filmfestivalen Vänskap IRL. Under vårterminen 2018 har unga 8-12 år skapat och bidragit med kortfilmer om vänskap – på och utanför internet. Filmerna är max tre minuter långa och klockan 13-15 berättar några av filmskaparna själva om sina verk.

Tid: 11.00-17.00, 24 mars

Plats: Göteborgs konsthall

Kostnad: Gratis.

Utställning: Skäms?!

Skäms?! är en utställning och ett lördagsnöje, och det första publika evenemanget inom projektet Skamvrål 2018. Med hjälp av en karta kan besökarna guidas runt och begrunda sina egna skamfulla tankar. Projektet Skamvrål vill väcka tankar kring skam och skamkänslor. Varför skäms vi så mycket?

Tid: 12.00-17.00, 24 mars

Plats: Frilagret

Kostnad: Gratis.

Konst: Vernissage: Å ena sidan å andra sidan

Textilkonstnärerna Karin Gustavsson och Emma Linde visar textila verk som växt fram i ett samarbetsprojekt, en fysisk korrespondens, där de skickat halvfärdiga verk eller utvalda textila material sinsemellan och som de sedan arbetat vidare med. Utställningen pågår till 30 april.

Tid: 13.00-16.00, 24 mars

Plats: Frölunda kulturhus

Kostnad: Gratis.

Väinö Linnas klassiska roman Okänd soldat har blivt film i regi av Aku Louhimies
Väinö Linnas klassiska roman Okänd soldat har blivt film i regi av Aku Louhimies. Den visas på Hagabion i fullängdsversion i morgon, lördag.
Foto: Creative commons

Film: Okänd soldat

Okänd soldat, i regi av Aku Louhimies, är berättelsen om en finländsk kulsprutepluton vars kamp följs i tre år under fortsättningskriget, från sommaren 1941 till reträtten i Karelen 1944. Filmen är baserad på Väinö Linnas välkända roman om ett krig som sätter sina spår i en hel nation.

Tid: 15.00-18.00, 24 mars

Plats: Hagabion

Kostnad: 90 kronor.

Föredrag: Mattias Gardell

Med start i vår presenterar Clandestino institut en ny serie föreläsningar som äger rum i Göteborg under hela året. Först ut är författaren Mattias Gardell som ska prata på temat ”Flickan som jagades av elden. Svensk fascistisk skönlitteratur och radikalnationalismens affektiva dimensioner”.

Tid: 18.00-20.00, 24 mars

Plats: Oceanen

Kostnad: Gratis.

Musik: Junior Natural

Endast 22 år och Junior Natural, egentligen Teo Lindström, är redan en veteran inom reggae och dancehallscenen. Fascinerad av hans stora röst, har fans i Sverige och runt om Europa applåderat hans framträdanden tillsammans med Shaggy, Gentleman och Alborosie för att nämna några.

Tid: 21.00, 24 mars

Plats: Nefertiti

Kostnad: 150 kronor.

Söndag 25 mars

Temadag: Flykt över havet – hur?

Vad är det som får en människa att ta beslutet att fly från sitt hem? Vad är det som avgör på vilket sätt hen tar sig till ett annat land? Det är ämnen för en seminarieserie i vår. 24 mars fokuseras det på havet som flyktväg och vad det är som påverkar att personer väljer en viss väg att fly.

Tid: 13.00-15.00, 25 mars

Plats: Sjöfartsmuseet

Kostnad: 0-60 kronor eller årskort.

Litteratur och musik: Göran Greider och Dan Greider

Göran Greider, samhällsdebattör och författare, berättar om sin senaste bok I trädgården hörs andra ekon. Den utsågs till Årets trädgårdsbok 2017 av Gartnersällskapet. För Dan Greider tog det över 50 år att skriva första sången. För första gången någonsin står de båda bröderna på samma scen.

Tid: 15.00-17.00, 25 mars

Plats: Dalheimers hus

Kostnad: 100 kronor.

Måndag 26 mars

Temakväll: Öppet samråd om romsk inkludering

Göteborgs stads råd för den nationella minoriteten romer bjuder in till ett öppet samråd där rådet och den nationella strategin för romsk inkludering i Göteborg presenteras. Kvällen avslutas med ett samtal med ansvariga politiker om efterlevnaden av den nationella minoritetspolitiken.

Tid: 18.00-21.00, 26 mars

Plats: Blå stället

Kostnad: Gratis.

Frances Sprei är forskare kring hållbar mobilitet
Frances Sprei är forskare kring hållbar mobilitet. Hon pratar om klimatfrågor i ett föredrag arrangerat av Vänsterpartiet på måndag 26 mars.
Foto: AnnaLena Lundqvist

Föredrag: Snacka klimat med Jens Holm och Frances Sprei

Tid: 18.00-19.30, 26 mars

Plats: Vänsterpartiets gårdshus, Andra långgatan 20

Kostnad: Gratis.

Litteratur: Klassikerprat #5: Väggen av Marlen Haushofer

I österrikiska Haushofers klassiker Väggen åker en ensam kvinna till skogen för ett par dagars avkoppling. Efter att hennes resesällskap försvunnit vandrar kvinnan till närmsta by där hon stöter emot en osynlig vägg bakom vilken alla människor och djur är döda. Föreläsare är Rebecca Kjellberg.

Tid: 18.00, 26 mars

Plats: Stadsbiblioteket.

Kostnad: Gratis.

<strong>S</strong>andra Dahlén besöker Stadsmuseet för att prata om sin bok Hetero och heterosexualitetens historia
Sandra Dahlén besöker Stadsmuseet för att prata om sin bok Hetero och heterosexualitetens historia.
Foto: Saga Berlin/Niceguzz

Tisdag 27 mars

Föredrag: Heterosexualitetens historia

Hur tillkom ordet heterosexuell? Föreläsningen tar sin utgångspunkt i Sandra Dahléns bok Hetero och tar oss tillbaka till tiden före det förra sekelskiftet när män skulle vara män och klitoris försvann från medicinens anatomiska illustrationer. Med Sandra Dahlén, författare och föreläsare.

Tid: 15.00-16.00, 27 mars

Plats: Stadsmuseet

Kostnad: 0-60 kronor eller årskort.

Pusterviks diskussionskoncept After work tar denna gång upp ämnet flyg
Pusterviks diskussionskoncept After work tar denna gång upp ämnet flyg.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Föredrag: Att flyga eller inte flyga

Fenomenet flygskam är hett omdebatterat just nu. Är det ett uttryck för innerstadselitism eller ett tecken på ett mer djupgående attitydskifte kring klimatfrågan? Med utgångspunkt i de senaste veckornas diskussioner samtalar en forskarpanel i ämnet. Åldersgräns på Pustervik är 18 år.

Tid: 17.30-19.00, 27 mars

Plats: Pustervik

Kostnad: Gratis.

Onsdag 28 mars

Teater: Villfarelse i Västerled

Puben Haket gästas av en föreställning i magins tecken med Mystique. Huvudgäst vid denna gästspelskväll i Göteborg är gycklaren, steampunksmagikern, ockultistfifflaren och TV-stjärnan Gaston. Besökarna får också uppleva makalösa fingerfärdighetskonster och mirakulösa trick.

Tid: 19.00-21.00, 28 mars

Plats: Haket

Kostnad: 220-300 kronor.

Musikkafé: Romsk musik med Samir Mehmed band

Samir Mehmet är en romsk gitarrist från Makedonien som förnyar sin folkmusik med moderna västerländska teman. Med sig har han sångerskan Aida Rahmani och pianisten Dragan Brkic.

Tid: 19.00–20.30, 28 mars

Plats: Blå stället

Kostnad: Gratis.

Musik: Sida vid sida

Tid: 18.00–20.30, 28 mars

Plats: Konserthuset

Kostnad: Gratis.

Torsdag 29 mars

Musik: Selest gör Mozarts Requiem

Mozarts Requiem är skrivet för symfoniorkester, orgel, kör och solister. Selest är bara tio personer som därför framför musiken på ett annorlunda sätt, fyllda av vördnad inför mästarens genialitet tillsammans med känslan av att ha något att tillföra med de egna Selest-klangerna.

Tid: 20.00–22.00, 29 mars

Plats: Annedalskyrkan

Kostnad: 200 kronor.

Musikern Kristina Issa är en av artisterna som uppträder under Musiker mot rasisms femårsjubileum på Pustervik på fredag 30 mars
Musikern Kristina Issa är en av artisterna som uppträder under Musiker mot rasisms femårsjubileum på Pustervik på fredag 30 mars.
Foto: Donovan von Martens

Fredag 30 mars

Musik: Musiker mot rasism femårsjubileum

Musiker mot rasism fyller fem år och firar med en galakväll. Kvällens artister, dj:s och konferencierer är alla bland de favoriter som medverkat under åren. På scen finns bland andra Bo ”Kasper” Sundström, Kristina Issa, Dismissed och Skillnicker. Allt överskott går till Refugees Welcome Housing.

Tid: 19.00–02.00, 30 mars

Plats: Pustervik

Kostnad: 120 kronor.

Uppmärksammade Steget är Matilda Sjöström och Nils Dahl
Uppmärksammade Steget är Matilda Sjöström och Nils Dahl. De spelar på Stora teatern på fredag 30 mars och bjuder på helt nya låtar.
Foto: Camilla Lindberg

Musik: Steget

Det har gått sju år sedan debutskivan Förändrar allting kom ut. Steget har genomgått en livskris och lyssnarna har fått följa med på resan tillbaka. Nu har de återigen gått in i studion för att skapa ett tredje album. I samband med Stegets spelning på Stora teatern kommer de släppa nytt material.

Tid: 19.00–21.00, 30 mars

Plats: Stora teatern

Kostnad: 225 kronor.

Musik: Kristoffer Bolander och Anna Henriksson

Kristoffer Bolander är mest känd som frontman för den svenska alternativa folk-outfiten Holmes, men är också soloartist med ett öra för trånande melodier. Support är Anna Henrikssonsom spelat flitigt med band som Judiths, Lofot och Mira Aasma. Nu tar hon steget och går solo.

Tid: 20.00–01.00, 30 mars

Plats: Oceanen

Kostnad: 100 kronor.