Radar

Offentliga byggnader mörkläggs i morgon

Blondinrikard/Flickr | Meningsfullt eller inte? Imorgon släcks Lisebergshjulet ner under Earth hour.

I morgon kväll infaller årets Earth hour, timmen då alla uppmanas att släcka ljuset för klimatet. I Göteborg kommer bland annat Götaplatsen och delar av Liseberg att läggas i mörker.

I morgon lördag mellan klockan 20.30 och 21.30 är det dags för 2018 års upplaga av Earth hour, som blir den tolfte i ordningen.

Göteborgs stad medverkar genom att släcka ned flera offentliga byggnader och samtidigt tipsa om enkla sätt att spara energi, till exempel att sänka inomhustemperaturen och byta till led-lampor.

Sedan Earth hour-kampanjen föddes i Australien 2007 har den blivit något av en vattendelare: vissa ser den som en viktig manifestation för att uppmärksamma miljön och klimatet, andra menar att den är ett verkningslöst slag i luften.

Peter Löwendahl, kommunikatör på miljöförvaltningen som ansvarar för Göteborgs stads medverkan, tillhör den förra gruppen:

– Att de offentliga byggnaderna släcker ner är en viktig signal. Det är ett sätt för oss att tydliggöra de här frågorna och visa att miljö- och klimatfrågor är viktiga, säger han i tidningen Vårt Göteborg.