Energi

Hallå där! …

Alexander Goldmann, ordförande och grundare av Musiker mot rasism.

…Alexander Goldmann, ordförande och grundare av Musiker mot rasism, som arrangerar föreningens femårsjubileum den 30 mars på Pustervik med en rad namnkunniga artister.

Musiker mot rasism firar fem år. Vad betyder det för er verksamhet?

– Det är ju på sätt och vis fantastiskt att vi överlevt fem år och är så stora som vi är, när vi bara är en handfull människor som alla jobbar med detta ideellt. Vi vet att vi betyder mycket för många, inte minst musiker som tar ställning mot rasism genom vår plattform. Det är en viktig drivkraft för oss att fortsätta. Det är också skönt för oss när vi får en sådan bekräftelse som utmärkelsen Musikörat som vi mottog i höstas.

Ni har fått ihop en riktigt fin line-up på fredag. Vad ser du mest fram emot under kvällen?

– Tack! Många av dem som spelar har spelat förut för oss och de är med för att vi tycker att de är fantastiska som människor och artister. Jag ser extra mycket fram emot Dismissed eftersom vi och de länge försökt få till en spelning tillsammans och det nu äntligen blir av. De jobbar för att utmana normer och för ett inkluderande Sverige precis som Musiker mot rasism.

Allt överskott går till Refugees welcome housing. Vad sysslar de med?

– Många ensamkommande tvingas flytta och avbryta sin skolgång samt lämna sitt sociala skyddsnät när de fyller 18 år eller blir åldersuppskrivna. Refugees welcome housing hjälper ungdomar med bostad så att de kan bo kvar där de har sin skolgång. Det är ingen hemlighet att en värdig och human behandling av ensamkommande är vår hjärtefråga valåret 2018. Som det är nu sätts ungas liv på spel och så kan vi inte ha det.