Radar · Nyheter

Backa får undantag från trängselskatten

Claudio Bresciani/TT | Regeringen beslutade i torsdags att stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg får ett undantag vad gäller debiteringen av trängselskatt från och med den 1 maj 2018.

Regeringen beslutade i torsdags att stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg får ett undantag från trängselskatten från och med den 1 maj 2018. Undantaget innebär att bara genomfartstrafik genom Backaområdet kommer att beskattas.

”Att man från den 1 maj kan köra inom stadsdelen utan att betala trängselskatt är både rättvist och rimligt”, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg i ett pressmeddelande.

Trängselskatten infördes i Göteborg den 1 januari 2013. Gränserna för trängselskatten hamnade så att de boende i Backa drabbades extra hårt även vid lokala resor, till exempel för att åka och handla mat eller lämna på dagis. Riksdagen beslutade därför hösten 2016 om ett undantag från trängselskatt för Backaområdet. Det var upp till regeringen att besluta när undantaget ska träda i kraft.

Att det dröjt innan beslutet nu kan träda i kraft beror en utdragen upphandlingsprocess av teknisk utrustning.