Glöd

Kommunstyrelsen undviker dialog med försvarare av Kortedala bibliotek

Björn Larsson Rosvall/TT | Trots enträgna försök att träffa kommunstyrelsen i Stadshuset har gruppen Rädda Kortedala bibliotek inte lyckats få till någon dialog.

DEBATT I drygt en månad har jag på alla upptänkliga sätt försökt boka en tid för uppvaktning av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson. Bakgrunden är stadsdelsnämndens i Östra Göteborg uppmärksammade och förödande beslutet att stympa Kortedala bibliotek. Jag fick uppdraget på ett stormöte med gruppen ”Rädda Kortedala Bibliotek” i början av februari. Samtidigt utsågs en delegation, för att träffa henne, med representanter i olika åldrar och bakgrund som känner sig drabbade och förtvivlade över beslutet. Vi hade hoppats på en dialog.

Att det skulle vara omöjligt kunde vi aldrig föreställa oss. Men efter lång väntan och obesvarade mejl och telefonsamtal kom till slut ett besked: Ni får ta detta med stadsdelsnämnden.

Men eftersom stadsdelsnämnden redan uppvaktats av oss, både med 4 100 namnunderskrifter och stor folklig medverkan på nämndmöte, kändes det som ett passerat stadium. Nya försök, med mejl, samtal och andra mer kreativa försök möttes efter ny lång väntan av samma besked: Det här är stadsdelsnämndens beslut. Ni får ingen tid för uppvaktning.

Det är visserligen stadsdelsnämnden som har beslutat om bibliotekets framtid. Men det beror inte på att samtliga partiers representanter drabbats av ett kollektivt vansinne och därför stympar det kanske bäst fungerande stadsdelsbiblioteketet i hela Göteborg. Tanken har visserligen luftats. Men förutsättningarna och ekonomin bakom beslutet har bestämts i stadshuset.

Det är här beslutet om att ta bort resursnämndsbidraget till Kortedala bibliotek tagits. Det flyttas nu till Gamlestadens ”Världslitteraturhus”. Därmed blir det omöjligt att upprätthålla samma fina verksamhet i Kortedala. Antalet anställda måste minskas och lokalytan ska krympas, från 1 400 till 400 kvm.

Beslutet går helt emot alla vackra utfästelser om en jämlik stad och allas rätt till en meningsfull fritid i kommunens policydokument. Nu flyttas istället resurser från en stadsdel med låg medelinkomst till en med högre inkomster. En bild som i och för sig känns kusligt bekant och bekräftar att verklighetens växande klyftor i staden drivs på av politiska beslut. Men vi hade ändå hoppats att bli lyssnade på och få berätta för kommunens högsta ledning hur viktigt bibliotekets verksamhet är för oss i stadsdelen.

I Göteborgs stads program för en jämlik stad 2018–2026 skriver man faktiskt: ”En betydelsefull del av skapandet av en jämlik stad är arbetet för att skapa förutsättningar för delaktighet, inflytande och tillit för alla Göteborgare”. Ord, bara ord!