Energi

En linssoppa med thailändsk inspiration

Jenny Luks | Linssoppa kan varieras på många sätt.

Än blåser kalla västkustvindar och i köket puttrar en värmande soppa. Linssoppa är en av de mest klassiska vegetariska rätterna, som går att variera i oändlighet.

Detta recept är inspirerat av det thailändska köket, med röd curry och kokosmjölk. Röd currypasta kan innehålla räkor, så se upp i butiken. Ett tips är Icas egen, som är helt vegansk. Soppan kan också göras lite tjockare, med mindre kokosmjölk, så passar den till ris eller pasta.

Linssoppa med röd curry och kokosmjölk

4-6 portioner

• 1 stor gul lök

• 2 medelstora morötter

• olja

• 2 vitlöksklyftor

• 1–2 msk röd currypasta

• 350 g kokta, röda linser

• 2 pkt krossade tomater

• 1 burk kokosmjölk

• 2 krm spiskummin

• salt

• färsk koriander.

Finhacka löken. Skala och slanta morötterna fint, men riv en halv morot till garnering. Fräs lök, morot och pressad vitlök i olja i en stor gryta. Rör ner röd curry. Mängden kan varieras efter smak. Olika currymärken har olika styrka.

Häll i linserna. Vill man ha en riktigt snabblagad soppa, kan man köpa färdigkokta linser. Låt fräsa ett par minuter. Häll över tomater och kokosmjölk. Smaka av med spiskummin och salt efter smak. Låt puttra i cirka tio minuter.

Garnera med riven morot och färsk koriander. Servera gärna med ett gott bröd.