Krönikor

Skräcken för jätten på andra sidan havet

Är Ryssland ett hot? Jag är inte den första svensken som undrar. Sedan ett par hundra år har svenskar funderat på det ryska hotet (verkligt eller inbillat) och stridsropet ”ryssen kommer” har alltid varit ett bra sätt att få pengar till mer kanoner och gevär. Vad folk glömmer är att Sverige attackerat Ryssland lika många gånger som de har attackerat oss. Sedan 200 år håller vi dock fred. Den senaste konflikten, om gränsen mellan Gotland och dåvarande Sovjet, löste vi vid förhandlingsbordet.

Ändå hävdar en del politiker att Ryssland återigen hotar Sverige. Överbefälhavaren pratar om att Sverige kan ligga i krig om några år, och delar av alliansen och den borgerliga pressen vill gå med i Nato.

Jag vill inte förringa folks rädsla. Om gotlänningarna vill ha ett regemente på ön kanske de ska få det. Om svenskar till död och pina vill göra värnplikt finns nu möjligheten. Det är dock värt att påpeka att risken för ett svensk-ryskt krig inte är särskilt stor. Det finns helt enkelt inga anledningar för Ryssland att anfalla Sverige just nu. Och även om de ville anfalla oss så har de annat för sig.

Argumenten för det ryska hotet är två: För det första pekar man på att landet i praktiken är en diktatur. Och diktaturer är oberäkneliga. För det andra har man nyligen byggt en gasledning i Östersjön, och hetsiga debattörer hävdar att Ryssland skulle kunna anfalla Sverige för att ”skydda sin gasledning”.

Att Ryssland är en diktatur är sant. Ryssland har varit en diktatur under nästan hela sin historia. Men även diktaturer måste prioritera, och sedan Sverige och Ryssland gjorde upp om sina gränser har det stora landet i öst haft viktigare saker för sig än att bråka med svenskar. Ryssland har gränser mot USA, Kina, Turkiet och en mängd andra områden där motstridiga intressen bubblar under ytan.

Att Ryssland skulle prioritera ner bevakningen av dessa gränser för att kasta in hela sin armé i ett meningslöst anfall på Sverige är inte särskilt troligt.

Över till gasledningen. Skulle inte Ryssland kunna attackera oss för att skydda gasledningen i Östersjön? Där är svaret nej rakt av. Ryssland byggde en gasledning i Östersjön eftersom området är fredligt. De andra ryska gasledningarna går genom länder som Turkiet, Ukraina och Vitryssland. Länder där politiska svängningar med lite otur skulle kunna stänga gasexporten. Den enda ”fredliga” gasledning som Ryssland äger är den i Östersjön, och det är freden i området som skyddar den. Gasledningen i Östersjön är alltså snarast en garanti för fred – inte en orsak till krig.

Jag vill inte förringa folks rädsla. Det okända är skrämmande, och Ryssland är en stor jätte på andra sidan ett litet hav. Men ett land som låter sig styras av rädsla snarare än förnuft kommer att gå under.

Folk är rädda för andra åsikter, för dem med andra hudfärger och för det som finns på andra sidan gränsen. Men om man låter rädslan sätta agendan för politiken har man snart en egen liten diktatur. Vi bör givetvis ha en diskussion om Ryssland, men den bör handla om fakta och troliga scenarier, inte om rädsla och lögner.

Kvinnor som Allison Janney och Frances McDormand ägde Oscarsgalan.

Trots #metoo är det fortfarande män som sköter alla Hollywoods galor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV