Radar · Nyheter

Nybyggt boende för hemlösa i Högsbo

Teodor Dimblad | Konstverket som en klient målat på sin tapet i Tillfällets gamla lokaler är utställd i restaurangen på Nya Tillfället.

I tisdags öppnades ett nytt akutboende för hemlösa i Högsbo. Syre Göteborg var på plats när Nya Tillfället invigdes.

Det nybyggda tvåvåningshuset på Victor Hasselblads gata i Högsbo besöktes av ett hundratal personer under tisdagen. Det bjöds på starka tal och uppträdanden, en rundvisning av de nya lokalerna och såklart kaffe med tilltugg när Sociala resursförvaltningens akutboende Nya Tillfället slog upp dörrarna för första gången.

Nya Tillfället är ett boende som vänder sig till personer som befinner sig i akut hemlöshet. Tidigare låg boendet i Partihallarna vid Olskroken men det har tvingats att flytta för att ge plats till byggnationer för Västlänken.

Lokalerna i Högsbo har byggts på samma plats som ett tidigare boende men ska vara bättre anpassade för akutboendeverksamhet, menar Robert Gustafsson, gruppchef på boendet.

– Vi är jättenöjda med hur det har blivit. Ofta är ju den här typen av boende mindre så vi är särskilt nöjda med storleken på stället. Det känns som om att här kan de boende trivas vilket är väldigt skönt, säger han.

Det kommer att finnas plats för 90 klienter, som de boende kallas. Rummen kommer successivt att fyllas från och med nästa vecka. I byggnaden finns restaurang, gym, konferenssal och flera gemensamma utrymmen.

Väggarna i de långa korridorerna är rollade i mjukt blåa och gråa färgtoner.

Akutboendeverksamheter finns för att ge hemlösa personer stöd att ta sig ur hemlösheten och skapa en positiv vardag – att skapa en trygg plats där de ges möjligheten att tänka i nya banor.

– Det handlar om att ge personerna chansen att prata om det som man kan istället för om det som går åt skogen. Här ges vi möjligheten att ge det stödet på plats i större mån än i de gamla lokalerna, säger Robert Gustafsson.

På Nya Tillfället kommer klienterna att erbjudas möjligheten att måla. Ett konstverk som en klient målade på sin tapet i Tillfällets gamla lokaler är utställt i restaurangen. Tre av hans tavlor är dessutom uppsatta i gymmet.

– Personen blev fri från droger under tiden vi jobbade med det här och han kämpade stenhårt för att upprätthålla sitt kreativa skapande. Nu har vi fått med oss en bit av det gamla boendet hit, säger en av de ansvariga.

Före detta klienter beskriver under dagen hur det kreativa skapandet varit startsträckan tillbaka till en meningsfull vardag. Men målandet är inte vägen för alla. För Tommy Kristensen, som bodde på Tillfället tidigare, var körsången inkörsporten till ett bättre liv.

– Kören lärde mig att det aldrig är för sent att hitta något som ger dig mening i livet, som ger dig gjädje och samhörighet. Det har gett mig en tro på att saker och ting kan vända till det bättre, säger Tommy Kristensen.

Han är medlem i en kör som träffas varje tisdag i Linneakyrkan, ett samarbete mellan Social resursförvaltning och Betelskeppet.

Många av personerna som deltar är eller har varit hemlösa men alla är välkomna att delta. Mimmi Karlsson som är pensionerad är med som volontär.

– Alla säger att körverksamheten gör dem glada och lyckliga. Flera har dessutom blivit drogfria genom projektet. Det känns väldigt bra att få vara med, säger Mimmi Karlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV