Energi

El perro del mar vill lyfta samhällsfrågor på ny skiva

We are history släpptes för två veckor sedan och beskrivs som den mörka baksidan till förra skivan Kokoro.

Sångerskan Sarah Assbring, alias El perro del mar, har på de senaste skivorna gått från att skriva introverta låttexter till att bli mer politisk. För Syre Göteborg berättar hon om den nya skivan We are history och varför hon tycker det känns som att utvecklingen är på väg tillbaka till medeltiden.

Sarah Assbring växte upp i Göteborg och debuterade under artistnamnet El perro del mar (spanska för ”hunden från havet”) 2005. Sedan dess har hon bland annat hunnit turnera i USA, vunnit flera priser och utforskat en mängd musikaliska uttryck på sina skivor, alltifrån doo-wop till asiatisk musik.

Att skriva politiskt är dock någonting relativt nytt för henne.

– Om någon hade frågat mig för fem år sedan om jag skulle skriva politiska texter så hade jag antagligen svarat nej, berättar Sarah Assbring över telefon från Stockholm där hon numera bor.

Hennes musik har ofta blivit beskriven som melankolisk och själv säger hon att hon i början rörde sig i ett introvert landskap.

– Att jag skrev den typen av texter berodde dels på att jag hade ganska många personliga problem under den perioden, men också på att jag nog är ganska introvert som person. Jag är lyckligare i dag och har mognat vilket gör att jag kan och orkar se utanför mig själv och även se andras problem.

Att hon har rört sig mot det politiska handlar också mycket om utvecklingen i världen i stort. Under arbetet med den förra skivan Kokoro berättar hon att hon började reflektera mycket över demokratiska frågor och rättvisefrågor och hur de relaterar till varandra.

– Efter förra skivan turnerade jag i USA samtidigt som Trump tog makten. Det bidrog också till att jag började fundera mycket på vart det är världen är på väg egentligen.

Som ett exempel på den negativa utvecklingen berättar hon om den kvinna hon brukar se som tigger pengar vid hennes tunnelbaneuppgång.

– Hon har suttit på samma ställe i fem år, lika länge som min son är gammal. Det är så märkligt att tänka på att det är hennes vardag på samma sätt som det här är min vardag. Att vissa har tur och andra inte.

– Jag tänker också på min son som växer upp med att det här är det normala – att relatera till människor som tigger för sin dagliga överlevnad. Att vissa, alltför många, tvingas att leva på gatan för mina tankar till någonting medeltida.

Under arbetet med skivan har hon läst mycket om historien för att försöka förstå vår samtid. Och hon menar att det inte bara är den tiggande kvinnan som påminner om medeltiden.

– Även Donald Trump känns ju som en ond sagokung hämtad direkt från någon historia från medeltiden.

Även musikaliskt har hon påverkats mycket av äldre barockmusik, men också av filmmusik och, kanske något oväntat, av musikstilen grime. Hon nämner även poeten och artisten Kate Tempest som en stor inspirationskälla.

Jag tycker den nya skivan både påminner om David Bowie men även Björk, är det medvetet?

– Jag blir väldigt glad att du säger det eftersom de båda är stora förebilder för mig. Björk är absolut en av de viktigaste nu levande artisterna i dag.

En av de nya låtarna på skivan heter ”Mirrors”, en låt som även har en ganska speciell musikvideo regisserad av Conor Hurley.

– Videon går ihop med temat för skivan som handlar om att spegla sig i dåtiden och att finna sig själv i historien. I videon syns tre kvinnor, man kan tolka det som att det är olika kvinnor från olika generationer men också som att det är samma kvinna i olika livsstadier.

Förutom musikkarriären har Sarah Assbring en annan kanske inte lika känd karriär, nämligen som modell. Nu senast för det kända modemärket Balenciaga.

– När jag jobbar med musiken gör jag massor av saker själv, allt från administration till att spela live. Att vara modell är bara en liten, liten del av allt detta. Jag ser det som att jag bara tillhandahåller mitt ansikte och min kropp. Det kräver inte så mycket mer av mig vilket är skönt som omväxling. Men jag har alltid varit väldigt intresserad av mode, föreställningar och lek om idén om skönhet. Och så tycker jag att det är väldigt roligt.

Apropå uppträdanden – den 17 april uppträder El perro del mar på självaste Dramaten i Stockholm.

– Det ska verkligen bli jättemäktigt att stå där. När jag var yngre hade jag Ingmar Bergman som idol så det här är lite av en dröm som går i uppfyllelse – att få inandas allt som hänt i det där huset. Jag har uppträtt där som gästartist tidigare men aldrig gjort en egen konsert.

Förutom Dramatenspelningen kommer hon även att uppträda i Göteborg och Malmö under våren, men exakt vilka datum är ännu inte spikade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV