Radar · Nyheter

Regissören beklagar inställd filmvisning

Mohammad Sajjad/AP photo | Hanna Högstedt som regisserat Burka Songs 2.

Göteborgs stad ställer in filmvisningen av Burka songs 2.0 efter att ha fått kritik om ensidighet.
Jag tycker det är synd att Göteborgs stad gör det här. Det bygger på felaktiga uppgifter och jag tror inte att de som drivit motståndet har sett filmen, säger filmens regissör Hanna Högstedt.

Filmen Burka Songs 2.0 – som tar utgångspunkt i Frankrikes förbud mot heltäckande slöjor – var planerad att visas på Blå stället i Angered i mitten av mars. Efter visningen skulle publiken få delta i ett panelsamtal med filmens regissör Hanna Högstedt och människorättsaktivisten Fatima Doubakil, som medverkar i filmen. Samtalet skulle ledas av socionomen och frilansskribenten Maimuna Abdullahi.

Men Göteborgs stad har valt att ställa in visningen, ett beslut som fattats efter att det kommit kritik om att samtalsparterna skulle lyfta frågan om burkaförbudet på ett alltför ensidigt sätt. Göteborgspostens ledarskribent Jenny Sonesson är en av kritikerna.

”Att Doubakil och Abdullahi bjudits in för att samtala om slöjan utan att någon trovärdig representant för ett motsatt perspektiv finns med på scenen väcker frågor. Varken Doubakil eller Abdullahi har gjort sig kända för att problematisera slöjtvång. Tvärtom.”

Klas Forsberg är chef för Göteborgs stads avdelning för mänskliga rättigheter, som har tagit beslutet att ställa in filmvisningen. Han anser att filmen väcker många svåra frågor som måste belysas på flera olika sätt för att presentera publiken med en nyanserad bild.

– Det finns andra perspektiv på saken som vi tycker är viktiga att lyfta. Men eftersom vi inte haft ett sånt upplägg har vi gjort bedömningen att filmvisningen och efterföljande samtal inte kan genomföras, säger han.

Hanna Högstedt menar att kritikerna verkar tro att filmen och samtalet handlar om slöjan i första hand när så inte är fallet.

– Det var inte slöjan som plagg samtalet skulle handla om utan frågor om tolkningsföreträde och rasistiska strukturer, och hur exempelvis förbud mot slöja motiveras. Att arrangemanget ställs in på grund av några högröstade kritiker som inte har sett filmen belyser snarare de strukturer som vi pratar om, om vem som blir lyssnad till.