Radar

Oljeavfall orsakar protester i Argentina

Planerna på att upplåta ett stort område för avfall från oljeindustrin har lett till kraftiga protester i Patagonien i södra Argentina.

Konflikten i staden Catriel bröt ut 2016 efter att de lokala myndigheterna meddelat att de på 300 hektar mark planerade att upprätta en förvaringsplats för avfall från oljeindustrin. I november förra året vann dock motståndarna till projektet en stor seger då man lyckades få Catriel klassat som ”ett skyddad område”, vilket innebar ett stopp för planerna.

Borgmästaren Carlos Johnston har dock begärt att skyddet av området ska omprövas av en domstol. Fallet är just nu under prövning.
Natalia Castillo, som är medlem av en lokal miljöorganisation som bekämpar projektet, säger att den information som kommit från myndigheterna om planerna på avfallsanläggningen har varit mycket bristfällig.

–Vi är djupt oroade för de potentiella konsekvenserna och försöker öka människors medvetenhet. Problemet är att många här jobbar inom oljeindustrin och föredrar att inte engagera sig i frågan, säger Natalia Castillo till IPS.

Borgmästaren Carlos Johnston säger att det är myndigheternas ansvar att ta hand om avfallet.

–Om vi inte tog det ansvaret skulle situationen bli mycket värre, säger han till IPS och tillägger att avfallsanläggningen därför är nödvändig.
Enligt borgmästaren ska platsen användas för att ta emot avfall från oljeanläggningar som finns i närheten av Catriel och närliggande platser i provinsen Río Negro.

Miljöorganisationer menar dock att den planerade storleken på anläggningen tyder på att den ska användas för att ta emot avfall från hela regionen.
Catriel ligger nära de stora okonventionella gas- och oljefyndigheterna i Vaca Muerta i grannprovinsen Neuquén, ett område som fått de argentinska politikernas att hysa förhoppningar om att landet ska bli en stormakt inom produktionen av fossila bränslen. Argentina strävar efter att bli självförsörjande på energiområdet, bland annat genom de nya skiffergas- och skifferoljehål som borras i regionen.

–Problemet är att fracking skapar mycket mer avfall än konventionell utvinning, säger forskaren Martín Álvarez, vid organisationen OPSur, som granskar oljeindustrin.

Metoden att utvinna skiffergas och skifferolja genom fracking, en förkortning för hydraulic fracturing, går i korthet ut på att vatten, kemikalier och sand med högt tryck pressas genom borrhål ner i skifferlager i berggrunden. Den naturgas eller olja som finns mellan skifferlagren pressas då upp till ytan.

Utvinningen kritiseras av miljöorganisationer som menar att grundvatten kan förgiftas och att giftiga ämnen kan frigöras ur skiffret. Mer giftiga gaser frigörs vid fracking än vid utvinning av konventionella fossila bränslen, enligt miljöaktivister.

Martín Álvarez säger att avfallsmängderna ökar i takt med utvinningen av skifferolja genom fracking.

–Därmed uppkommer denna nya affärsidé med avfallshantering – som innebär enorma miljörisker eftersom giftiga ämnen riskerar att tränga ned till grundvattnet, varnar han.