Radar · Nyheter

17 män misstänkta efter NMR-demonstration

Adam Ihse/TT | Poliser som bevakar motdemonstranter inför Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i centrala Göteborg.

Sjutton män med kopplingar till nazistiska NMR är misstänkta för brott efter en demonstration i Göteborg i höstas. Rubriceringarna är hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Sjutton personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen är misstänkta för brott efter demonstrationen i centrala Göteborg den 30 september 2017. Det gäller dels våldsamt upplopp, dels hets mot folkgrupp.
En person är misstänkt enbart för våldsamt upplopp, åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp. Resterande åtta är misstänkta för båda brotten.
Vi har tittat på ett mycket omfattande filmmaterial och sedan har vi även fått uppgifter från polis och journalister som är på platsen, säger åklagare Jonas Martinsson.
Filmerna kommer bland annat från polisen och NMR själva. Just nu vill Martinsson inte utesluta att det kan tillkomma ytterligare misstänkta.
Att det rör sig om hets mot folkgrupp är bedömt utifrån agerande, klädsel och andra attribut, säger åklagaren.
Det våldsamma upploppet gäller en händelse på eftermiddagen nära Lisebergs station. De misstänkta kommer nu få försvarare, kallas till förhör och delges misstanke om brott.

TT

<strong>Detta har hänt</strong>

30 september 2017: Den nazistiska organisationen NMR demonstrerar i Göteborg. De har fått en anvisad väg men kommer aldrig ens fram till startpunkten. 23 personer med anknytning till NMR grips misstänkta för våldsamt upplopp. De släpps kort därefter. Fler så kallade motdemonstranter grips under de närmaste veckorna.

14 nov: Polisen väcker åtal mot elva motdemonstranter.
15 dec: Förundersökningen mot de 23 NMR-anhängarna läggs ner. I stället startas två nya förundersökningar, dels en om våldsamt upplopp på en annan plats, dels om ohörsamhet mot ordningsmakten.
18 dec: Elva personer döms för våldsamt upplopp till olika straff för att ha attackerat polisen i samband med nazidemonstrationen. Hela gruppen betecknades som motdemonstranter.
10 jan 2018: Åtal väcks mot en ledare inom NMR för ohörsamhet mot ordningsmakten.
19 feb: Den första rättegången skulle ha inletts, men ett sent ytterligare åtal mot NMR-ledaren gör att rättegången skjuts upp.
2 mars: Sjutton personer är misstänkta för brott. Åtta är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Ytterligare åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV