Radar · Nyheter

Socialdemokraterna och Demokraterna samverkar

Socialdemokraterna och Demokraterna i Göteborg, med Ann-Sofie Hermansson respektive Martin Wannholt i spetsen, har inlett en valteknisk samverkan.

Socialdemokraterna och Demokraterna i Göteborg har kommit överens om att ingå en valteknisk samverkan, detta för attupprätthålla de demokratiska principerna”. Uppgörelsen innebär dock inget politiskt samarbete.

I tisdags meddelade Socialdemokraterna och Demokraterna i Göteborg att de inleder en valteknisk samverkan. Det handlar inte om något politiskt samarbete, menar partierna, utan är ett sätt att få mer representation i nämnder och styrelser. I valet i september blev Socialdemokraterna och Demokraterna de två största partierna i kommunvalet i Göteborg, med 20,5 respektive 17 procent av rösterna.

Men i november ingick allianspartierna tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ en valteknisk uppgörelse, som gav dem sammanlagt 43 mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna tvingades bort från makten och S och D såg ut att bli utan viktiga poster i nämnder och bolag.

Att de båda partierna nu väljer att inleda en egen valteknisk samverkan är ett svar på detta. Tillsammans får de 31 mandat i kommunfullmäktige, vilket gör att de nu tar tillbaka ett antal poster.

”Det handlar helt enkelt om att upprätthålla de demokratiska principerna och skapa rättvisa i systemet genom att ta tillbaka mandat som annars skulle ha förlorats till 7-partikoalitionen, alltså Alliansen plus V+MP+FI.”; skriver Socialdemokraterna.

Foto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT

Demokraternas partiledare Martin Wannholt kallar alliansens och de rödgrönsrosas samverkan för ”politisk kartellbildning” i en kommentar på partiets hemsida.

”Demokraterna gjorde ett historiskt starkt val i Göteborg. Självklart ska det synas i nämnder, stiftelser och bolag att partiet blir representerat efter vår storlek. Eftersom Alliansen inledde ett politiskt samarbete med vänsterblocket, har vi nu sett det som nödvändigt att ta tillbaka det som är vårt.”

Kommunstyrelsens blivande ordförande Axel Josefsson (M) säger till SVT Nyheter Väst att han är förvånad över beskedet. Han menar att inget av partierna har särskilt mycket att vinna då det rör sig om ett fåtal platser som tas tillbaka.