Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Gruppen Klabbes Bank lirar jazz, improvisation, electronica och noise i en egensinnig blandning.

Musik: Klabbes bank

Klabbes Bank kan inte jämföras med något annat på den svenska jazzscenen. Musik som vågar dröja sig kvar i stämningar och sound, utan att för den skull förlora sin improvisatoriska nerv. Med en blandning av elektronica, improvisation och noise besöker de scenen på Oceanen i morgon, lördag.
Tid: 19.00–01.00
Plats: Oceanen
Kostnad: 170 kronor.

Musik: Jul med Franska Trion

Franska Trion besöker återigen Pustervik och bjuder upp till dans till tonerna av både nytt material och naturligtvis sina älskade julsånger. Den göteborgska jazz-rock-någonting-trion har sedan starten hyllats stort för sina egensinniga låtar likväl som för sina explosiva liveframträdanden.
Julmys utlovas.
Tid: 19.00–23.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 320 kronor.

Musik: Lejonhjärta

Lejonhjärta släppte nyligen ep:n Radio Berlin International och på julafton kommer ännu en ny singel från bandet. Musiken beskrivs som en mörk blandning av Broder Daniel och Depeche Mode och hämtar mycket inspiration från kalla kriget, analoga synthar, fula gitarrer och Berliner Kindl.
Tid: 21.00–04.00
Plats: Sticky fingers
Kostnad: 100 kronor, gratis före kl 22.00.

24 december

Film: Julafton på Hagabion

På julafton håller Hagabion öppet klockan 11.00 till 20.00 med film, glögg och pepparkakor. Dagen är för alla som vill fira jul och som vill ha någonstans att vara, och för alla som inte vill fira jul och som vill ha något att göra. Det visas en massa film och naturligtvis är det helt gratis, precis som det ska vara.
Tid: 11.00–20.00
Plats: Hagabion
Kostnad: Gratis.

Fest: En anständig jul

En anständig jul återkommer till Pustervik på julafton. Det bjuds på mat och alkoholfri dryck, kläder/hygienartiklar, livemusik och gemenskap. Firandet är bland annat till för hemlösa, äldre ensamma människor, EU-migranter och andra som behöver sällskap, mat och värme.
Tid: 12.00–20.00
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Foto: Martina Holmberg/TT
Foto: Martina Holmberg/TT

25–27 december

Film: Puzzle

Agnes är en isolerad hemmafru som upptäcker sin passion för att lösa pussel. Hennes liv tar en vändning hon aldrig kunnat föreställa sig när hon möter Robert – en rik, tillbakadragen uppfinnare, som omedelbart inser hennes stora talang. Filmen är regisserad av Marc Turtletaub.
Tid: 16.00–17.45
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.

25 december

Musik: Juloratoriet

Bachs Juloratorium är för många en lika viktig tradition som lussekatter, gran och tomte. Ett måste för att den äkta julkänslan ska infinna sig. Alla sex kantater brukar spelas vid samma tillfälle men nu framförs de varje helgdag fram till den 6 januari, precis som det var tänkt. Under ledning av Ulrike Heider.
Tid: 18.00
Plats: Hagakyrkan
Kostnad: 120–275 kronor.

Musik: Glenn Udéhn

2014 släppte Glenn debutalbumet Lilla London brinner, en skiva där det pratades om Håkan Hellströms arvtagare, Göteborgs nya pophopp och stans nya indieprins. 2016 släpptes den hyllade ep:n Innan det är för sent och 2018 släpptes det nya albumet Det går åt helvete nu.
Tid: 21.00
Plats: Sticky fingers
Kostnad: 120 kronor.

26 december

Film: Den oändliga historien

Bio Roy återvänder traditionsenligt till Wolfgang Petersens fina saga Den oändliga historien. Det blir tre matinévisningar med engelskt tal och svensk text. Filmen handlar om pojken Bastian som hittar en bok som för honom till landet Fantásien, där det stora Ingentingen håller på att förgöra landet.
Tid: 12.30–14.15
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95–115 kronor.

27–30 december

Jullovsaktivitet: Vinterverkstan

Stadsmuseet bjuder in till mjukt pyssel i vinterverkstaden. Ta del av garn, lysande material och mys i foajén. Det blir armstickning, rundpåtning och reflexpyssel. Skapa något varmt och lysande till dig själv eller någon du tycker om. Det bjuds på mat under alla dagar. I samarbete med Stadsmissionen.
Tid: 11.00–15.30
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller årskort.

27 december

Jullovsaktivitet: Kurs i retorik – konsten att tala

Elever på Sjumilaskolan bjuds in till en kurs i konsten att tala, för den som vill bli bättre på att prata och uttrycka sig. På jullovet kan man gå en kurs i retorik oavsett vilka förkunskaper man har. Deltagarna lyssnar på varandra, talar inför varandra, tränar på att uttrycka åsikter och våga ta plats.
Tid: 10.00–12.00
Plats: Sjumilaskolan
Kostnad: Gratis.

Jullovsaktivitet: Trolla och tralla med clownen Mattias

Kulturhuset Blå stället i Angered bjuder in till barnteater under jullovet. Den handlar om tre pojkar som möter en gammal dam vid vägkanten i en magisk värld där allt är möjligt. Det blir också trollerinummer, sång och musik med ukulele och munspel. Platsen är Stora salongen.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Film: Den lille prinsen

I historiens mittpunkt står en liten flicka, vars ivrigt påhejande mamma förbereder henne inför vuxenvärlden. En dag träffar den lilla flickan oväntat sin excentriske och godhjärtade granne, en pilot som varit med om många stora äventyr, och planerna förändras. Visas till och med den ­
6 ­januari.
Tid: 14.00–15.30
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller årskort.

28 december–4 januari

Jullovsaktivitet: Jullov i Allas Ateljé

Kulturhus Bergsjön bjuder in till öppen ateljé i Allas ateljé i Bergsjön centrum. På programmet under jullovsveckan står bland annat kreativa workshops och skapande för alla åldrar, som till exempel almanacksverkstad, design på kepsar, design på väskor eller varför inte göra en egen tavla?
Tid: 12.00–16.00
Plats: Allas ateljé, Bergsjön centrum
Kostnad: Gratis

28 december

Musik: Jr Eric Hyllningsfest 2018

Vänner och kolleger träffas för en musikalisk helkväll på stora scen för att fira minnet av reggaeartisten Jr Eric som avled 2009. Hot this Year Band agerar motor och micken vandrar mellan akter som Daniel Lemma, Stina Velocette, Governor Andy och Slim Prince. DJ är Miss Jen.
Tid: 21.00–02.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: 170 kronor.

31 december

Nyårsmatiné: Stella XL

En varm och sprakande matiné, som håller traditionen vid liv och öppnar upp ett nytt svängigt jazzår. Stella XL är värd för dagen. Tema 2018: Recycling. Samma band, gamla och nya gäster och massor av sköna låtar som förtjänas att spelas om och om igen. Med bland andra Karin Klingenstierna.
Tid: 12.00–14.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 280 kronor.

3 januari

Lajv: Skaldens svärd

Vem är mest viking? Är det den som slåss bäst eller den som kan skryta bäst om sina bravader? Hur det än är med den saken så behöver figurerna på biblioteket hjälp att reda upp den härva de ställt till med. De stökar och roddar runt och bibliotekarien har blivit alldeles yr. För åldrarna 9–12 år.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.

Jullovsfilm: Coco

Tuve bibliotek bjuder in till visning av filmen Coco. Berättelsen handlar om den tolvåriga pojken Miguel som älskar musik. I ett försök att uppträda som musiker på De dödas dag, råkar Miguel själv hamna i dödsriket. Anmälan rekommenderas, för att kunna planera mängden popcorn.
Tid: 13.00–14.30
Plats: Tuve bibliotek
Kostnad: Gratis

Journalisten och spelnörden Effie Karabuda gästar Stadsbiblioteket torsdagen den 3 januari för ett samtal om datorspel och e-sport
Journalisten och spelnörden Effie Karabuda gästar Stadsbiblioteket torsdagen den 3 januari för ett samtal om datorspel och e-sport. Foto: Pontus Johansson

Spel: Effie Karabuda
Effie Karabuda har suttit fastklistrad vid sitt Nintendo 64 och är särskilt svag för melankoliska indieäventyr eller rollspel där man blir kär i biffiga riddare. Hon skrivit boken Gamer om datorspel och e-sport. Samtal om gaming med Dynamos Sara Norén och inbjudna gäster. För åldrarna 13–25 år.
Tid: 17.00–18.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons

4 januari

Litteratur: Hedvig Charlotta Nordenflycht – Åtskilliga Bedröfweliga Sånger

Den 4 januari gästas Textival och programserien Darlings av litteraturvetaren Vera Sundin samt en panel av poeter som samtalar om poeten och den litterära superstjärnan Hedvig Charlotta Nordenflycht, som var Sveriges kanske första feminist som dessutom kunde leva på sitt skrivande.
Tid: 19.00–21.30
Plats: Gathenhielmska huset
Kostnad: Gratis.