Radar · Nyheter

Nytt livsmedelsavtal ska ge mer eko

Göteborgs stad har fått ett nytt livsmedelsavtal som säger att minst 50 procent av alla livsmedel som serveras i stadens verksamheter ska var ekologiska. Avtalet har skrivits på fyra år.

Staden har också ett mål som säger att allt kött som serveras ska vara ekologiskt. Detta fanns med redan i ramavtalet 2104, men har ännu inte uppnåtts. I dag ligger nivån på drygt 70 procent. I det nya avtalet har kyckling undantagits från eko-kravet eftersom det inte finns tillräckligt mycket på marknaden för att täcka stadens behov. Det finns också kompletterande avtal som ställer krav på djurhållning istället för att kräva att produkterna ska vara ekologiska.

– Det finns helt enkelt vissa kött- och charkprodukter, som efterfrågas av bland annat äldreomsorgen, som vi vill kunna erbjuda även om de inte är ekologiska, säger Ann Sagvall som är ansvarig upphandlare till Vårt Göteborg.