Radar · Nyheter

Genusforskare utsätts ofta för hot och hat

Det föremål som hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning i tisdags var ingen bomb. Men händelsen var bara en i raden av hot som de anställda forskarna har utsatts för.

Det föremål som i tisdags morse hängde på dörren till Nationella sekretariatet för genusforsknings lokaler på Viktor Rydbergsgatan var ingen bomb. Det meddelade polisen på onsdagsförmiddagen efter att det misstänkt farliga föremålet hade analyserats.

Händelsen på tisdagsmorgonen var bara ett av många hot som personalen har utsatts för, rapporterar Göteborgsposten och GT. Sekretariatet är en del av Göteborgs universitet och den forskning de bedriver är ”het i vissa sammanhang”, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet, till GP.

Mängden hat och hot är så stor att personalen inte kan rapportera in allt till universitetets säkerhetsavdelning, eftersom de då inte skulle kunna arbeta, säger Jörgen Svensson. Främst kommer hoten via mejl och i sociala medier: ingen har hittills hotats fysiskt.

Personalen på sekretariatet har erbjudits krisstöd. Både deras och andra forskares arbetssituation ska nu ses över.

”Dagens händelser gör mig inte bara oroad utan också riktigt arg – vi kan aldrig acceptera hot och våld”, skriver Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg på universitets hemsida.