Zoom

Sveriges största solcellspark invigd i Säve

Gertrud Ingelman lämnade in ett medborgarförslag om att Göteborg energi borde bygga en solcellspark.

I fredags invigdes Nya Solevi, Sveriges största solcellspark, i Säve. Parken är resultatet av ett medborgarförslag som Gertrud Ingelman lämnade in.
– Jag är så glad över det här, säger hon.

Numera ligger Sveriges största solcellspark i Göteborgs kommun. I fredags invigdes Nya Solevi vid Säve flygplats, en solcellspark på 5,5 megawatt som täcker ett 11 hektar stort område. Det motsvarar ungefär 16 fotbollsplaner. Elen som produceras kommer att täcka 1 100 villors hushållsel under ett år.

Att Nya Solevi kom till beror till stor del på Gertrud Ingelman. Under våren 2017 lämnade hon in ett Göteborgsförslag, som fick tillräckligt många röster och därefter tog sig igenom alla politiska instanser.

I september var hon på plats när det första spadtaget till parken togs, och i fredags såg hon den invigas.

– Det var verkligen en höjdpunkt, och det har gått så snabbt. Jag är så glad över det här.

Den nyinvigda solcellsparken Nya Solevi består av ungefär 20 000 solpaneler
Den nyinvigda solcellsparken Nya Solevi består av ungefär 20 000 solpaneler.Foto: Göteborg energi

Många som varit drivande

Men Gertrud Ingelman vill inte ta på sig äran för Ny Solevis tillkomst.

– Det är många som varit med och drivit på för att det här ska bli av, och Göteborgs energis styrelse och VD har hela tiden varit positiv inställda, säger hon.

Hon hoppas att solcellsparken i Säve är startskottet för kommande stora satsningar. Som aktiv i klimatrörelsen ska hon fortsätta att arbeta för mer förnybar energi i Göteborg.

– Vi måste bygga ut den förnybara energin väldigt mycket. Nu när vi ska elektrifiera kollektivtrafiken och allt fler kommer att gå över till elbilar är det väldigt bra om vi kan producera el på tak och i solcellsparker inne i Göteborg, för att slippa bygga en massa nya ledningar. Allt du kan producera i närheten är en enorm fördel, säger hon.

Fotnot: Gertrud Ingelman är idag ledamot i trafiknämnden i Göteborg samt ersättare i kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland. Göteborgsförslaget lämnade hon in som privatperson, innan hon fått dessa politiska uppdrag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV