Zoom

Solcellskollen är Årets energirådgivare

Eric Ahlberg och Erik Wallnér lanserade webbtjänsten Solcellskollen sommaren 2017.

Den Göteborgsbaserade webbtjänsten Solcellskollen har utsetts till Årets energirådgivare 2018. Tjänsten lanserades förra sommaren och har idag runt 500 besökare varje dag.

För drygt ett och ett halvt år sen, i juni 2017, lanserades Erik Wallnér och Eric Ahlberg webbtjänsten Solcellskollen, där den som vill börja producera sin egen el kan få tips och råd. I lördags utsågs de, tillsammans med tjänsten Solkollen, till Årets energirådgivare 2018 av föreningen Energirådgivarna.

”Årets pristagare har med utmärkt tajming och känsla bidragit till att möta ett kraftigt ökande behov av rådgivning kring solel. De webbtjänster Solkollen och Solcellskollen tillhandahåller ger främst privatpersoner oberoende hjälp att bli del av den solrevolution som pågår. Våra pristagare har koll helt enkelt.”, lyder motiveringen.

Att få pris av just Energirådgivarna är extra roligt, säger Erik Wallnér som är Solcellskollens VD. Hans examensarbete på Chalmers, som lade grunden till Solcellskollen, baserades till stor del på underlag från föreningen.

– Man kan säga att Solcellskollen bygger på det vi fick reda på av Energirådgivarna. Att de nu använder oss och tycker att vi gör en bra sak känns jätteroligt. Det känns som att cirkeln är sluten.

500 besökare om dagen

Han och kollegan Eric Ahlberg märker tydligt av det växande intresset för solel.

– Nu har vi runt 500 personer per dag som är är inne och läser, räknar och tar in offerter. Varje dag är det någon som tar steget och skaffar solceller.

Numera kan de båda leva på Solcellskollen: sedan i höstas jobbar de heltid och driver den helt utan ekonomiskt stöd.
Under det senaste året har de utvecklat och förbättrat tjänsten, startat “en halvnördig podcast” om förnybar energi och inlett samarbeten med nya elleverantörer.

Ny tjänst för bostadsrättföreningar

Nyligen lanserade de också en särskild tjänst för bostadsrättsföreningar.

– Solceller för bostadsrättsföreningar är lite mer komplext. Som villaägare kan man i princip skriva på ett papper med sin leverantör, hitta ett elbolag och köra. Det är väldigt lätt. I en bostadsrättsförening är det mer man behöver ta reda på innan man kan ta ett beslut, säger Erik.

Men oavsett om det är en familj i villa eller en bostadsrättsförening som ska skaffa solceller är funderingarna desamma: Hur många år tar det innan det lönar sig? Hur mycket ska man skaffa? Vilka leverantörer är bra?

Blir du inte trött på att svara på samma frågor om och om igen?

– Nja, när vi fått en fråga tio gånger börjar vi knåpa på ett blogginlägg eller en guide som vi kan hänvisa till. Men nej, jag blir inte trött. Det känns väldigt meningsfullt att hjälpa folk att skaffa solceller.

"Enklaste sättet att producera el på idag"

I samma veva som Solcellskollen blev Årets energirådgivare invigdes också den nya solcellsparken Nya Solevi i Säve. Erik tycker att det är kittlande hur snabb processen från medborgarförslag till färdig solcellspark har varit.

– Att bygga vindkraftverk eller värmekraftverk kräver år av planering och tillståndsansökningar. Det är dessutom väldigt komplexa byggprocesser. Med solceller behöver du bara stoppa ner en ställning i marken och ställa dit en massa moduler, plus lite elektronik runt omkring. Solceller är garanterat det enklaste sättet att producera el idag.

Han fortsätter:

– Det är också fint att det var ett medborgarförslag som har drivits igenom hela vägen till en bra anläggning. Varje gång något sådant här händer innebär det väldigt mycket uppmärksamhet. Det i sin tur gör att folk börjar tänka: “Jag kanske borde använda mitt eget tak till det här också?”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV