Radar · Nyheter

Löfven sträcker åter ut handen till C och L

Statsminister Stefan Löfven håller sitt jultal i Verket i Avesta under söndagen.

Statsminister Stefan Löfven höll sitt årliga jultal i S-fästet Avesta. Han fokuserade på motståndet mot högerextremism, och flirtade samtidigt med Centern och Liberalerna.
– Vi socialdemokrater har alltid väldigt tydligt stått upp mot högerextrema krafter och vi har gjort det tillsammans med liberala krafter, säger han.

Under helgen har Stefan Löfven haft samtal med talmannen Andreas Norlén om nästa steg i regeringsfrågan. Men vad de diskuterat vill han inte säga ett ord om, mer än att de konstaterat att nu återstår bara två omröstningar innan ett extraval står för dörren.

Löfven kom till Avesta med fredagens bakslag i ryggen, då han åter ratades i riksdagen som statsminister. Förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna strandade efter sex möten, varav ett höll på i 13 timmar, och nu sträcker han ut handen på nytt.

Beredd att förhandla

– Jag är beredd att sätta mig ner igen att samtala och förhandla fram till dess att vi får en regering som inte ger högerextremisterna den avgörande makten om Sveriges framtid, sade S-ledaren på en pressträff inför talet.

– Högerextremisterna har som mål att exkludera en del människor från vår gemenskap. Och det är baserat på dessa människors tro, religion, sexuell läggning eller politisk övertygelse. I varje tid och varje plats där högerextremister mobiliserar står varje demokrat inför ett val.

Han säger att S aldrig kommer att kompromissa med Sverigedemokraterna och att C och L lovade samma sak i valrörelsen.

– Vi kan inte låta några sakfrågor komma i vägen för det gemensamma ansvaret för samhället och den öppna demokratin. Och om inte alla partier som vill det kan samlas i mitten så måste dessvärre någon kompromissa med sina grundläggande värderingar.

Inte via medierna

Om några nya samtal är inplanerade med de båda partierna vill han inte gå in på.

– Kommer sådana samtal i gång och man kan föra sådana samtal då ska jag berätta det för dem. Det här är bäst om det sköts direkt med de här partierna och inte i media, säger Löfven.

I jultalet försökte han undvika regeringsfrågan, men kom ändå in på ämnet när han tog upp motståndet mot just Sverigedemokraterna. Han manade sina åhörare till motstånd ”för solidaritet, gemenskap och människovärde.”

– Bara för att de inte pekar ut dig och din familj i dag är du aldrig säker att du går fri i morgon, sade han i talet.

Stort trygghetsprogram

Han tog upp att Sverige behöver ett starkt försvar, inte bara i ordagrann bemärkelse utan också för demokrati, bibliotek och public service. Löfven försökte också sälja in vad S beskriver som ett stort trygghetsprogram, med fler poliser och personal i vården, behovet av en klimatomställning och införandet av en extra familjevecka för att föräldrar ska få mer tid med sina barn.

Just klimatfrågan fick förhållandevis stor plats i talet, där den hotade sillgrisslan, vars skal sprack på grund av miljögifter under 1960-talet, blev något av en symbol. Nu är luft och vatten renare och därmed kan fågeln ruva säkert, sade statsministern.

Det har nu gått 100 dagar sedan valet och en viss frustration kan anas för att Sverige inte har en regering än. ”Folket är otåligt”, fick åhörarna i den gamla industrin Verket höra.

– Ja, det är klart. Jag är lika frustrerad som väljarna. Det här är ovanligt lång tid med svenska mått mätt. Det är därför jag arbetar varje dag för att få till en lösning, säger Löfven.