Radar · Nyheter

Thunberg tar plats på Times inflytelselista

Greta Thunberg listas av tidningen Time Magazine som en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar.

Hon har genomfört en uppmärksammad skolstrejk för klimatet, talat vid FN:s klimattoppmöte i polska Katowice och inspirerat till miljöaktioner världen över. Nu listar amerikanska Time Magazine svenska Greta Thunberg som en av årets mest inflytelserika tonåringar.

– Det finns de som säger att jag borde bli klimatforskare så jag kan ”lösa klimatkrisen”. Men klimatkrisen är redan löst. Vi har redan alla fakta och lösningar. Varför ska jag studera för en framtid som snart kanske inte finns? När ingen gör något för att rädda den framtiden? sade Thunberg när hon träffade FN:s generalsekreterare António Guterres under en presskonferens i Katowice tidigare i december.

Tidigare år har tidningen listat bland andra artisten Lorde, gymnastiskstjärnan Simone Biles och den politiska aktivisten Joshua Wong.

På årets lista har 15-åriga Thunberg bland annat sällskap av den amerikanska ”Stranger things”-skådespelaren Millie Bobby Brown, den palestinska aktivisten Ahed Tamim sant Emma González tillsammans med resten av eleverna på Marjory Stoneman Douglas som utsattes för en skolskjutning i februari i år.