Radar · Nyheter

Ingen metoo på verkstadsgolvet

Det finns mycket kvar att göra, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, angående undersökningen av kvinnors utsatthet för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.

”Var tredje industrikvinna sexuellt trakasserad”, löd rubrikerna förra året och 2018 gäller i princip samma.
– Det är oacceptabelt. Det får inte vara så, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Nästan en tredjedel, 29 procent jämfört med förra årets 34, av alla kvinnor har upplevt sexuella trakasserier på sina arbetsplatser i industrin. Siffran är bara svagt förbättrad jämfört med för ett år sedan och fackförbundets ordförande Marie Nilsson är besviken på resultatet.
– Jag hade hoppats se att siffrorna har gått nedåt. Men de har bara flyttat sig några procent, så det är för tidigt att säga att det här haft någon stor effekt, säger hon till TT.

Hon är dock inte förvånad.
– Ett sådant här arbete är långsiktigt. Det är ingenting man förändrar över så pass kort tid som ett år. Det handlar om attitydförändringar och det tar alltid lång tid att påverka. Så det var väl ungefär det här man hade förväntat sig. Att det har förflyttat sig åt rätt håll är positivt, men jag tror att mycket återstår att göra.

Förbättrad jargong

Andelen som känner till att arbetsgivaren har en policy mot sexuella trakasserier har ökat med tio procent från förra året, till 43 procent. Färre uppges också uppleva att det förekommer ”grova sexuella skämt” och ”en rå jargong” på arbetsplatsen.

Nu fortsätter arbetet med fokus på tre punkter: att öka kunskapen om sexuella trakasserier, att förmedla att det är oacceptabelt och att slå larm när det sker.

– Det handlar om skapa en miljö där alla känner sig trygga, där man kan säga ifrån, där det ses som helt oacceptabelt att uppträda på det viset, sådant man har kunnat slänga ur sig tidigare ska ses som helt omöjligt.

Riskerar industrins kompetensförsörjning

Hon säger att de sexuella trakasserierna har flera negativa effekter.
– Det är oacceptabelt. Det får inte vara så. Dels för kvinnornas skull, men det handlar inte bara om enskilda individer även om det är det allvarliga, men det handlar också om industrin som arbetsplats, säger Nilsson.

– Vi vill ju att det ska bli en mindre segregerad arbetsplats med fler kvinnor som jobbar inom industrin, säger hon.

Att metoo leder till varaktig förändring beskriver hon som livsviktigt – för branschen men också för kvinnor i allmänhet.

Jag vill ju att mina barn, och jag råkar ha två döttrar, ska få ett schysst arbetsliv där man absolut inte behöver råka ut för något sådant här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV