Radar · Nyheter

Återvunnet årets trend på Nobelfesten

Drottning Silvia 1995 och kronprinsessan Victoria 2018 i samma klänning från Nina Ricci.

Hållbarhet och medvetna val stack ut bland klänningarna på Nobelfesten. I täten gick prinsessan Victoria som återanvände drottning Silvias klänning från 1995.

Modejournalisten Nina Campioni kallar Victorias val ”helt otroligt”. Det är inte första gången kronprinsessan återanvänder plagg, men hon har aldrig gjort det i ett så här stort sammanhang. Drottning Silvias Nina Ricci-klänning i grått och rosa med en stor rosett bak är ”ett smart val och visar än en gång att Victoria är ett föredöme när det kommer till miljötänk”, säger Nina Campione.
Just Nina Ricci är ett modehus som Silvia burit vid flera Nobelbanketter. Hennes svartvita klänning från 1993 brukar nämnas som en av de vackraste Nobelklänningarna.

Gamla blusar

En annan som satsat miljösmart var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hennes klänning var skapad av sidenblusar som lämnats in till Stockholms Stadsmissions second hand-butiker och som sorterats ut för att de varit för slitna och trasiga för att säljas vidare. De har färgats med bland annat ekollon och järn och sytts ihop till en metervara som sedan skurits till.
Efter Nobelfesten kommer klänningen att kunna återanvändas ännu mer då den finns att hyra hos Stockholms Stadsmission.

En färg som stack ut var rött, både prinsessan Sofia och fysikpristagaren Donna Strickland bar starkt röda klänningar. ”Rött har varit årets absolut starkaste trend och det förvånar mig inte att prinsessan Sofia har full koll”, konstaterar Nina Campioni.

Ärmar i fokus

Prinsessan och fysikpristagaren visade även båda prov på en annan av årets trender, med mycket fokus på ärmarna genom annorlunda skärningar. Många valde också att betona axlar hellre än urringningar, dels genom markerade axlar på klänningarna, dels genom att ha bara axlar.

Årets snackis bland Nobelklänningarna blev en veteran i genren. Sara Danius kreation i orange och Schiaparellirosa med extra allt stack ut som en exploderande flamingo bland pingvinbergets frackprydda herrar. ”Kanske inget gemene man kommer att hoppa på eller dra på sig en vanlig festkväll, men snacka om coolt och underbart!” kommenterar Nina Campioni.