Energi · Vegokollen

Veganmat utan eftertanke på populära Moon Thai Kitchen

Laab med tofu beskrivs som stark och smaksatt med koriander och mynta, men det stämmer inte riktigt överens med vad som serveras.

Vegokollen gör sitt första besök på en thailändsk restaurang. Varför har vi inte gjort det tidigare? Jo, av den enkla anledningen att de flesta thailändska krogar använder fisksås och räkpasta i sina vegetariska rätter. Men Moon Thai Kitchen har koll på det veganska.

Moon Thai Kitchen, ett stenkast från Avenyn, är en omåttligt populär restaurang som lockar mängder av turister och göteborgare. Anledningen är nog sannolikt den spexiga inredningen. Veganerna i stan ville också ha sin del av kakan, så de började lobba på Facebook och det gav resultat: Moon Thai hajade grejen med att fiskar och räkor inte är växter.

På Moon Thai måste man absolut boka bord, eftersom det är ofta är fullproppat. Jag och mitt sällskap kommer dit en måndagskväll och får bord mitt inne i djungeln. Det är fullt av plastväxter, bambuträ, kuddar, lyktor, lampor och tingeltangel. Visst är det mysigt, även om det är lite trångt.

Vi får genast uppmärksamhet av en mycket kvick och pratsam servitör och beställer dryck och bläddrar i menyn. Vi hittar en liten ruta där det står att nästan allt går att få vegetariskt och man uppmanas att fråga. Så det gör vi. Efter servitörens rekommendationer beställer jag en vegansk Pad Thai och mitt sällskap väljer en Laab, ett slags wok med ris.

En klassisk Pad thai i vegansk tappning bör erbjuda en mer genomtänkt smaksättning än vad Moon Thai Kitchen lyckas presentera. Foto: Jenny Luks Foto:
En frisk och söt sorbetdessert piggar upp efter en medioker middag, men tyvärr är ananasen omogen och träig. Foto: Jenny Luks Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Pad thai beskrivs i menyn som en traditionell risnudelwok i tamarindsås med fläskfilé, ägg, tofu, lime, rödlök, nötter, riven morot, teblad och böngroddar. Min variant är så klart vegananpassad med tofu. Enligt menyn ska det också finnas thaikryddor på bordet, men det enda jag ser är sojasås, vilket behövs för min rätt smakar nästan ingenting.

En lätt saltad sky finns i botten av tallriken och jag hittar en chiliskiva. Tofun är förvisso härligt tuggig och grönsakerna har fin stuns, men var är tamarindsåsen? Det här är bara en enkel nudelwok utan karaktär. Och varför har jag helt andra grönsaker på tallriken än vad menyn beskrev? Få saker verkar stämma.

Mitt sällskaps Laab är inte mycket roligare. Den beskrivs i menyn som wokad stark och syrlig hackad biff eller kyckling – i hans fall tofu – med chili, vitlök, limeblad, rödlök, citrongräs, rostat ris, färsk mynta och koriander. Men här finns varken mynta eller koriander. Däremot rikligt med thaibasilika. Och riset är inte minsta rostat. Och inte är maten stark heller, trots att han bad om det. Men en sak hade de i alla fall rätt i: Rätten är syrlig.

Jag får intrycket av att kocken helt enkelt har improviserat och slängt fram två wokar med blandade grönsaker och slumpvis utvald ört. Det där med att välja nästan vad som helst från menyn, känns verkligen inte korrekt. Som vegan kan man inte räkna med att få välja från menyn. Köket väljer.

Vår flinka servitör frågar om vi vill ha sorbet till efterrätt och vi tänker att det kan vi absolut avrunda med. Vi får in ett fat med tre sorters fruktiga sorbeter, tillsammans med några färska skivor frukt. Sorbetkulorna slinker ner, men ananasen är omogen och träig.

Vi lämnar Moon Thai Kitchen utan mersmak. Lokalen är riktigt kul och servicen bra, om än lite väl hetsig, men veganmaten behöver en rejäl uppgradering.

Moon Thai Kitchen

Plats: Kristinelundsgatan 9, Göteborg
• Laab med tofu: 165 kronor.
• Pad Thai: 139 kronor.
• Sorbet: 79 kronor.
Betyg: 2/5