Radar · Nyheter

Riksdagsman överöst med klimatförslag

Syre Göteborg träffade en positivt överraskad Rickard Nordin (c) på elfordonsmässan Ecarexpo på Svenska Mässan.

När Rickard Nordin, Centerpartiets riksdagsledamot från Göteborg, lade ut en efterlysning i den nystartade Facebook-gruppen Klimatklubben om förslag han kunde ta med sig in i riksdagsarbetet blev reaktionen enorm.

Inlägget har fått tusentals kommentarer och reaktioner (239 ”huvudkommentarer” som i sig blivit långa trådar). När gruppens medlemmar fick denna lättillgängliga direktkontakt med Rickard Nordin som är Centerpartiets talesperson för energi- och klimatfrågor tog de chansen. När Syre Göteborg träffade honom på elfordonsmässan Ecarexpo var han märkbart överraskad.

– Jag var inte beredd på denna enorma respons! Jättehärligt och tydligt tecken på vilket sug det finns på politiker som öppnar upp för samtal. Jag har lagt otroligt många timmar på att svara. Även mitt dygn har 24 timmar, säger han.

Även om användandet av just den här gruppen var nytt, så brukar Rickard Nordin föra dialog via olika digitala kanaler inför motionsskrivandet varje år.

– Vissa politiker står utanför ICA och pratar, jag använder mest olika digitala kanaler. Jag sänder till exempel live varje vecka via videoplattformen Twich – där når jag gaming-intresserade, en målgrupp som vanligtvis har få möten med möter politiker.

Flera idéer som han plockat upp genom de här dialogerna har blivit till konkreta motioner och till och med klubbats som lag. Det han tar med sig från tråden i Klimatklubben är ett önskat tryck i klimatfrågan och hur den har att göra med fler politikområden såsom näringspolitik, hälsopolitik och säkerhetspolitik. Det är också många som efterlyser en ”ny story” där det pratas om mer om klimatpolitikens möjligheter, samt ett par mer konkreta åtgärder.

– Hela diskussionen om offentlig konsumtion, att vi bör kunna ställa bättre hållbarhetskrav i upphandlingar. Och slopade fossila subventioner, som till fossilgasen i fordonsgasen, dieselsubventioner till gruvindustrin och fossilbilar i förmånssystemet, nämner Rickard Nordin.

Men Centerpartiet verkar inte ha något emot att kommuner subventionerar flygplatser?

– Jag tycker man bör se hela bilden där. Det är svårt att nå marknadsmässighet för flygplatser på småorter i norra landet.

Finns det något av det här som kan bli avgörande i de pågående regeringsförhandlingarna?

– Det överlåter jag till Annie. Men jag upplever inte att vi skiljer oss i klimatmålen. I sakfrågor skiljer vi oss däremot, och det syns ju även i Facebook-gruppen.