Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Artisten Hurula ställer ut bilder från konstboken Första kretsen på Galleri Backlund.

Konst: Dubbel vernissage: Hurula & Sara Granér

Galleri Backlund bjuder in till vernissage för två parallella utställningar. Artisten Hurula ställer ut bilder från konstboken Första kretsen och serietecknaren Sara Granér ställer ut bilder från senaste boken Blixt från oklar himmel och för första gången även sin omtalade keramik.
Tid: 12.00–16.00, 8 december
Plats: Galleri Backlund
Kostnad: Gratis.

Konstvernissage: Photography

Galleri Thomassen presenterar Photography, en utställning som samlar en grupp med konstnärer som arbetar med fotografi. Deltagande fotografer är bland andra Erik Berglin, Erik Gustafsson, Sofie Kjørum Austlid, David Molander, Tova Mozard och Hendrik Zeitler. Pågår till och med 13 den januari.
Tid: 12.00–16.00, 8 december
Plats: Galleri Thomassen
Kostnad: Gratis.

Konstvernissage: Eva Quirbach – Black and Greyhound

Eva Quirbach arbetar som fotograf och började för sju år sedan engagera sig i hemlösa hundar. Alla hundar som deltagit i det här projektet är rescuehundar och hälften av alla eventuella intäkter kommer att gå till hundhem i Spanien.
Tid: 13.00–15.00, 8 december till 13 januari
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Barnaktivitet: Invigning av Regnlekplatsen

Göteborg inviger Regnlekplatsen i Renströmsparken. Här kan man hoppa i vattenpussar, ta skydd under tak formade som löv eller klättra på lekredskapet Spön i backen. Dessutom blir det mingel med Varieté Vagant, regndans med Twisted Feet och julmusik med Julsångskvartetten.
Tid: 15.00–16.00, 8 december
Plats: Renströmsparken
Kostnad: Gratis.

Musik: Beatbox SM 2018

De bästa beatboxarna från hela Sverige samlas för tävla att om att bli Svensk mästare i beatbox och därmed representera Sverige i Beatbox-VM 2020. I samarbete med bland andra Fängelset, Fryshuset Väst, Essence of Hiphop, 1 200 kvadrat och Göteborg Stad. Tävlingarna börjar klockan 18.00.
Tid: 17.00–23.00
Plats: Fängelset
Kostnad: 20–50 kronor.

Söndag 9 december

Musik: Nils Berg Cinemascope

Nils Berg är en inflytelserik röst inom nordisk jazz. Gruppen bildades med trumslagaren Christopher Cantillo och basisten Josef Kallerdahl. Genom videoklipp på bioduk med sångare och musiker från hela världen skapas ny musik där Sverige möter Bhutan, Texas, Osaka och Indien.
Tid: 13.30–15.30, 9 december
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis

Workshop: Antirasism i praktiken 2.0

Wendy Francis är skribent och utbildare med särskilt fokus på maktkritisk förändring. Under andra och sista delen av utbildningsserien Antirasistisk praktik, kommer deltagarna arbeta med att fördjupa sina perspektiv med hjälp av interaktiva övningar och kreativa metoder. Föranmälan krävs.
– 14.00–17.00, 9 december
Plats: Högskolan för scen och musik
Kostnad: Gratis

Måndag 10 december

Samtal Talk is cheap:  Ika Johannesson & Fredrik Strage

Kultur- och musikjournalisterna Ika Johannesson och Fredrik Strage delar scen under Pusterviks samtalsserie Talk is cheap. Efter intervjuerna följer ett samtal om framtiden för den kvalificerade musik- och populärkulturjournalistiken. Medverkar gör Ann Ighe, redaktör för Ord & Bild.
Tid: 19.00, 10 december
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Journalisten Ika Johannesson gästar Pustervik måndagen den 10 december för att samtala kring ämnet musik- och kulturjournalistik
Journalisten Ika Johannesson gästar Pustervik måndagen den 10 december för att samtala kring ämnet musik- och kulturjournalistik. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tisdag 11 december

Föredrag: Glömda eller gömda berättelser

Personer med funktionsnedsättning har alltid funnits i vår historia men har sällan och i vissa fall aldrig berättats om i olika sammanhang. Föreläsningen kommer att belysa olika sätt att arbeta med funktionsvariationer genom berättelser och föremål. Föreläsningen är teckenspråkstolkad.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Onsdag 12 december

Ljudkonst – Sound: Ljudinstallationer i samlingen

Under en kväll presenteras ljudinstallationer som ger nya upplevelser av konsten i samlingen på våningen 5. Medverkande konstnärer är studenter från kursen Ljud på Akademin Valand, som arbetar med att utforska olika sätt att arbeta med ljud, inspelningsteknik, rum och akustik.
Tid: 16.00–20.00, 12 december
Plats: Konstmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Konstvernissage: Tjock av Naomi Mignone

Frilagret välkomnar till utställningen Tjock av Naomi Mignone, som handlar om att sätta den tjocka kroppen i centrum och att hylla den. Genom färgsprakande bilder tar den tjocka kroppen plats och uppmanas till att bryta upp med kroppshatet och det fettförakt som i dag finns hos så många.
Tid: 17.00, 11 december
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Artisten Miriam Aïda har tagit avstamp i David Bowies musikskatt
Artisten Miriam Aïda har tagit avstamp i David Bowies musikskatt. Foto:  David Pahmp

Filosofibar: Vad är kön?

Stadsmuseet bjuder in till Filosofibaren. Uppfattningen att kön är två fasta kategorier har satts i rörelse. Vad är då kön och vad avgör vilket kön vi är, eller har? Är vårt kön en av våra mänskliga rättigheter och i så fall hur? En kväll om kön, icke-kön, två kön eller många kön.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: Gratis.

Samtal: Författarkväll med Gert Wingårdh

Konstmuseet bjuder in till en onsdagskväll i litteraturens, konstens och arkitekturens tecken. Samtalet tar avstamp i en fråga som Gert Wingårdh ställt sig i en av sina böcker som släpptes nyligen: Är arkitekten en konstnär? Det blir mingel i foajén och butiken samt signering av böcker.
Tid: 17.30–19.30, 12 december
Plats: Konstmuseet
Kostnad: Gratis.

Arkitekten Gert Wingårdh gästar Konstmuseet på onsdag, den 12 december, för att prata kring frågeställningen: Är arkitekten en konstnär? Foto: Stina Stjernkvist/TT
Arkitekten Gert Wingårdh gästar Konstmuseet på onsdag, den 12 december, för att prata kring frågeställningen: Är arkitekten en konstnär? Foto: Stina Stjernkvist/TT

Teater: Komma ut

I Oskar Sternulfs monolog får vi följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. Uppsättningen är ett gästspel.
Tid: 19.00, 12 december
Plats: Göteborgs dramatiska teater
Kostnad: 120 kronor.

Musik: Rucklarens väg

Konserthuset bjuder in till säsongens kanske mest storstilade projekt: Stravinskys neoklassiska Rucklarens väg med Barbara Hannigan som dirigent – ett fängslande operadrama om en förlorares uppgång och fall. Konserten ges också den 14 december klockan 18.00 och den 15 december klockan 15.00.
Tid: 19.30, 12 december
Plats: Konserthuset
Kostnad: 165–490 kronor.

Torsdag 13 december

Film: En armé av älskande

Hagabion visar filmen En armé av älskande av Ingrid Ryberg, om 1970-talets Hbtqi-rörelse. Filmen bygger på omfattande filmhistorisk forskning, exklusivt arkivmaterial och nyinspelat material. Visningen gästas av regissören Ingrid Ryberg samt tidskriften Ottars chefredaktör Carolina Hemlin.
Tid: 18.15–20.00, 13 december
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

Film: In i dimman

In i dimman är en psykologisk dramathriller regisserad av Anders Hazelius, om Krill som lever ett dekadent festliv. Han måste konfrontera en händelse som förändrade allt. Gäster från filmteamet besöker visningen. Det blir också mingel från klockan 18.00 med lusse-firande.
Tid: 18.30–19.50,
13 december
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.

Fredag 14 december

Musik: Miriam Aïda – Loving the alien

Nefertiti bjuder in Miriam Aïda som släppt åtta album och har turnerat i Skandinavien, Europa, Brasilien och Japan. Med influenser av afro-brasilianska rytmer, jazz, reggae och en dos svensk melankoli gör hon och hennes band låtar hämtade från olika eror i David Bowies musikkarriär.
Tid: 18.00, 14
december
Plats: Nefertiti
Kostnad: 200 kronor.

Teaterpremiär: Fanny och Alexander

För första gången tar regissören Eva Bergman sig an ett av sin far Ingmar Bergmans verk. Fanny och Alexander flyttar framåt i tiden, till 30-talet. Fantasins kraft är förunderligt stark och Alexander är pojken som ser livet som en skrämmande men också härligt magisk teaterföreställning.
Tid: 19.00-21.45, 14 december
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 100–390 kronor.