Energi · På gång i Göteborg

Hallå där…!

Ingrid Ryberg, regissör.

…Ingrid Ryberg, som regisserat filmen En armé av älskande som förhandsvisas på Hagabion torsdagen den 13 december i samband med ett regissörssamtal.

Varför har du valt att göra den här filmen?

– För att berätta om en viktig men bortglömd queerfilmkultur i Sverige på 70-talet, då öppna bögar och lesbiska för första gången gjorde filmer där de representerade sig själva. Det är filmer som väldigt få personer har haft möjlighet att se och jag vill att de äntligen ska få sin plats i filmhistorien.

Filmen bygger bland annat på bilder från de tre filmerna Bögjävlar, Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du. Vad betydde dessa filmer för Hbtqi-rörelsen på 70-talet?

– Just frågan om att ta få skildra sin egen verklighet och äga bilden av sig själv var en viktig fråga i homokampen på 70-talet eftersom de flesta berättelserna om att leva ett queert liv då likställde detta med en tragedi, vilket präglade queera personers tankar om sig själva och sin framtid. Den officiella svenska berättelsen om homosexualitet var vid denna tid att det var en mental rubbning. De här filmerna ville visa upp en positiv bild av att ett queert liv visst var möjligt.

Du och Ottars chefredaktör Carolina Hemlin kommer till visningen för ett samtal efter filmen. Vad kommer ni prata om?

– Med tanke på RFSU:s och Ottars historia och fortsatt viktiga arbete i dag hoppas jag att vi bland annat kommer prata om hur svensk sexualpolitik i samband med lagen om fri abort 1975 på ett överraskande sätt möjliggjorde den här queera filmkulturen då de två första öppet lesbiska filmerna som spelades in i Sverige finansierades med Socialstyrelsens medel för preventivmedelsrådgivning och abortförebyggande åtgärder. Det är oerhört paradoxalt eftersom det var just Socialstyrelsen som var ansvarig för sjukdomsklassifikationen av homosexualitet.