Radar · Nyheter

Demonstrationer mot nedskärningar för Sahlgrenska

Uppfattningen om situationen på Sahlgrenska universitetssjukhus skiljer sig stort mellan styrelsen och de anställda. Det står klart efter att den nya budgeten klubbades i veckan, vilket utlöste protester utanför sjukhuset.

– Där man ska spara pengar kommer det ge stor effekt för patienterna. Vi tänker ju inte bara på personalen utan det här handlar ju om patienterna i stor utsträckning. Vi har ju ett stort sjukhus som har ett uppdrag mot göteborgarna men också hela regionen och landet, säger sjuksköterskan Can Altintasli som även är regionpolitiker för Vänsterpartiet till GP.

Han var en av de hundratal som demonstrerade på onsdagen utanför sjukhuset. Sahlgrenska dras med ett underskott och har under året som gått dragit in omkring 200 tjänster. Med den nya budgeten beräknas omkring 100 tjänster till försvinna, främst administrativ personal och läkare. Det handlar framförallt om att inte tillsätta nya tjänster och vikariat. Det råder delade meningar om några fler vårdplatser kommer att stängas som följd av den nya budgeten.

– Jag tror att det under det kommande året inte är tal om att stänga fler vårdplatser, det kommer snarare bli fler vårdplatser som öppnas. Däremot är det så att en del vårdavdelningar har för mycket personal, säger Johnny Bröndt moderat ordförande i Sahlgrenskas politiska ledning till Svt Nyheter Väst.