Energi

Väldigt grå november? Inte alls!

Foto: Ruud, VidarDu trodde det såg ut så här? Fel, fel, fel.

Trots att november slutade med knastrande is och kyliga nordanvindar blev den ovanligt mild och varm jämfört med en ”normal” novembermånad. Och det var, som vanligt, fler soltimmar än vad man hade kunnat tro.

November började med en lång period av gråmulet, milt väder men när antalet soltimmar nu räknats konstateras att de inte var färre än normalt utan hamnade inom det statistiska mittfältet.

– Det var nog många som saknade solen i början av månaden men under den andra halvan av november hade vi flera klara dagar. Det vägde upp och statistiskt sett hade vi en okej månad sett till soltimmar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Varmare än normalt
Däremot har det varit varmare än normalt. Särskilt i nordligaste delarna av landet där rekordvärme rapporterats från flera håll. I Nikkaluokta i Gällivare kommun var medeltemperaturen under november så hög som -1,5. Normalt sett ligger termometern här under november på -10,4 grader.

Även vid de andra mätstationerna i nordligaste Norrland var skillnaden mellan årets november och en ”vanlig” november, stor. Månadens lägsta temperatur -22,8 grader uppmättes den 28 november i Ljusnedal i Härjedalen, en temperatur som beskrivs som förhållandevis blygsam. Förra året var den lägsta uppmätta graden i november – 34,4 grader. Då i Nikkaluokta.

– Flera av de här stationerna i norra Norrland är riktigt gamla mätstationer. Vid Kirunas flygplats startade mätningarna 1901. Man kan verkligen säga att årets november sticker ut eftersom man kan jämföra temperaturerna så många år tillbaka, säger Alexandra Ohlsson.

Torr månad
I nästan hela landet blev november 2018 torr eller mycket torr. I synnerhet i östra delarna av landet föll högst hälften av den normala mängden snö eller regn. Eftersom resultatet ännu är preliminärt kan SMHI däremot ännu inte säga om några rekord slagits.

– Avvikelsekartan visar på att det varit torrare än normalt i så gott som i hela landet. Lokalt har det nått upp till normala nivåer, men det behövs mer för att fylla magasinen.

Värmerekord i Norrlands län:

November månads medeltemperatur 2018 jämfört med ett genomsnitt av månadens medeltemperaturer under åren 1961 till 1991:

• Nikkaloukta, årets medeltemperatur i november: -1,5. Jämfört med ”normala”: -10,4.
• Naimakka – 1,5 mot normalt -9,9.
• Kiruna flygplats -1,3 mot normala -8,1.

Källa: SMHI