Radar · Nyheter

Thunberg: Världens ledare beter sig som barn

Jessica Gow/TT | Greta Thunberg är 15 år och djupt engagerad i klimatfrågan.

Klimatet kan inte vänta längre, och inte heller jordens befolkning. Gör inte världens ledare något kommer människor att resa sig. Det budskapet skickar 15-åriga Greta Thunberg till FN:s klimattoppmöte.

FN-chefen António Guterres var en av flera dignitärer som inledningstalade för att ena världens länder när klimattoppmötet i polska Katowice inleddes.

– Vi är illa ute, vi är riktigt illa ute. Klimatet springer ifrån oss och vi måste hinna ifatt. För vissa regioner och länder är det här redan en fråga om liv eller död, sade portugisen i sitt tal.

Han poängterade också att det i princip inte går att överdriva hur viktig och stor utmaningen är för världens ledare att nu komma överens om ett fungerande maskineri för Parisavtalets ramar.

Skapat global rörelse

En som hört liknande ord tidigare är 15-åriga Greta Thunberg. Genom sin uppmärksammade skolstrejk för klimatet har hon skapat en rörelse världen över. Skolstrejker har nu efter hennes exempel genomförts på flera platser i olika länder.

Greta Thunberg kommer också att tala till världens ledare på klimatmötet i Katowice. Dagens nyheter har tagit del av talet på förhand.

”Det finns de som säger att jag borde gå i skolan i stället. Det finns de som säger att jag borde bli klimatforskare så jag kan ”lösa klimatkrisen”. Men klimatkrisen är redan löst. Vi har redan alla fakta och lösningar. Och varför ska jag studera för en framtid som snart kanske inte finns? Varför ska jag lära mig en massa fakta när den viktigaste faktan helt uppenbarligen inte betyder nånting för vårt samhälle?”, skriver hon.

Hon poängterar vidare att världens ledare har svikit invånarna och att vi står inför ett existentiellt hot.

”Vi har kommit hit för att säga att en förändring är på väg, vare sig de vill eller inte. Människor kommer att resa sig och anta utmaningarna vi står inför. Och eftersom våra politiska ledare uppträder som barn, så måste vi ta det ansvar som de borde tagit för länge sen”, skriver hon.

Folkets röst

Under invigningstalen på mötet i Polen närvarade också brittiske zoologen och programledaren Sir David Attenborough som representant för ”folkets röst” i församlingen, en fysisk stol som ställts ut för att illustrera mötets strävan att ta in röster från världens alla hörn.

– Världens folk har talat, deras budskap är tydligt: Tiden är på väg att ta slut. De vill att ni, som tar besluten, gör något nu. De står bakom er. De är villiga att göra uppoffringar.

I samband med Parismötet 2015 lämnade länderna som omfattas av FN:s klimatkonvention in frivilliga löften och åtaganden om utsläppsminskningar. Dessa räcker dock inte till. De skulle innebära att genomsnittstemperaturen på jorden stiger med 3,2 grader till år 2100 – en höjning som kan få allvarliga följder för livet på jorden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV